Оформлення гарантії людині на передачу частини квартири в майбутньому

Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи можливо оформити документ яким я хочу засвідчити передачу частину квартири, яка перейде мені згідно заповіту моєї бабусі після її смерті( оригінал заповіту маю на руках). Заповіт складений на двох осіб мого батька та на мене, свою частину хочу переписати доглядальниці як плата за догляд моєї бабусі та батька.

28.10.2022 20:01 556

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1599
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. 

Ви не маєте права розпоряджатись майном яке належить вашій бабусі, так як наявність заповіту (при житті спадкодавця) не створює права власності в майбутніх спадкоємців. 

Тому ви не можете скласти жодного документу щодо частини майна вказаної в заповіті. 

Але це може зробити ваша бабуся. Так вона може скласти новий заповіт в якому вказати що частка в праві власності на квартиру після її смерті перейде у власність доглядальниці, а частку яка повинна була перейти у власність батьку та залишає без змін. 

Відповідно до ст. 1254 ЦК України заповідач має право у будь-який час скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить. Кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним.

Інший варіант переходу частки до доглядальниці це договір довічного утримання.

Згідно ст. 744 ЦК України за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

Такий договір укладається у нотаріуса та підлягає державній реєстрації. 

Після укладення такого договору між вашою бабусею та доглядальницею право власності на частку в квартирі переходить до доглядальниці, а вона вс вою чергу не має права вчиняти жодних дій щодо цього майна до смерті бабусі та зобов'язана її довічно утримувати та поховати. 

У випадку не виконання своїх обов'язків по утриманню, такий договір може бути розірваний за рішенням суду. У разі розірвання договору довічного утримання (догляду) у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем обов'язків за договором, відчужувач набуває право власності на майно, яке було ним передане, і має право вимагати його повернення.

На мою думку, кращим варіантом є саме договір довічного утримання, так як для доглядальниці є гарантія що вона отримає частку, а для бабусі є гарантією що до кінця її віку доглядальниця буде піклуватись про неї. У випадку не належного здійснення догляду договір можна буде розірвати та повернути частку знову бабусі. І до речі, в такому випадку заповіт змінювати не потрібно буде і він буде чинним.

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram