Чи буду придатним для проходження служби

діагноз: ХНМК з вогнищем гліозу у медіобазальних відділах лівої гемісфери з частими вегето-судинними пароксизами, атактичним синдромом, цефалгічним синдромом

02.11.2022 18:11 1828

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Ваш діагноз відноситься до розладів нервової системи та відповідає наступним статтям розкладу хвороб згідно до Положення про ВЛК (див.  Додаток 1 за посиланням: Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

Сам діагноз ХНМК ( хронічне порушення мозгового кровообігу)  з вогнищем гліозу (ураження головного мізку), чітко не прописаний в статтях розкладу хвороб, але  до нього  застосовують ст. 41 розкладу хвороб яка охоплює всі захворювання нервової системи, див. в таблиці:

Стаття 41

Включено: цереброваскулярні хвороби I60-I69 (субарахноїдальний, внутрішньошлуночковий, внутрішньочерепний (нетравматичний) крововилив, G45 транзиторні церебральні ішемічні напади і споріднені з ними синдроми, інфаркт головного мозку, інсульт (геморагічний, ішемічний), його наслідки, закупорка, стеноз, емболія, тромбоз, аневризма прецеребральних, базилярної, сонної, хребтової артерій; церебральний атеросклероз, гіпертензивна енцефалопатія, наслідки хірургічних втручань). Виключено: вегето-судинна дистонія G90 (включено до статті 83)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Згідно до пояснень до ст. 41:

До пункту "б" належать: судинні ураження головного та спинного мозку зі сприятливим перебігом та помірною вираженістю осередкових випадінь;

Тут скоріше за все буде п. "б" ст. 41, адже п."а" застосовують при дуже складних проявах хвороби (епілептичні напади,  глибокі парези, розлади мови, зниження критики, інтелекту тощо).

Атактичний/цефалгічний синдроми є лише вторинними симптомами (головна біль, запаморочення, порушення координації тощо), тому скоріше за все до Вас можна застосувати п."б" ст. 41 розкладу хвороб.

Крім того, до Вас також  мають застосувати ст. 83 :

Стаття 83

Включено: вегетосудинна та нейроциркуляторна дистонія, встановлені в умовах стаціонару, що проявляються характерними синдромами вегетосудинних розладів G90, F45

а) стійкі значно виражені вегетосудинні розлади, які проявляються у вигляді симпатоадреналових кризів або синкопальних станів, або поодинокими минущими порушеннями ритму серця (провідності)

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

б) стійкі помірно виражені вегетосудинні розлади без вказаних у пункті "а" проявів

Придатні

Придатні

Придатні

Із пояснень до ст. 83 розкладу хвороб: 

Діагноз вегетосудинної та нейроциркуляторної дистоній повинен бути встановлений в стаціонарних умовах за участю невропатолога, психіатра, окуліста, ендокринолога, а в разі потреби -інших спеціалістів з метою виключення органічних змін (запального, дисфункціонального, травматологічного або іншого характеру), які супроводжують порушення функцій вегетативної та судинної систем.

Пункт ст. 83 буде залежити від вираженості розладів, частоті проявів тощо. Ви можете скинути мені фото діагнозу лікаря, можливо там ще є важливі дані щодо Вашого стану.

Крім того, звертаю Вашу увагу на те, що такі показники часто супроводжуються з серцевими захворюваннями: гіпертензіями, серцевою недостатністю тощо. Я б Вам рекомендувала (якщо Ви ще цього не робили) звернутися до кардіолога, а також до хірурга ( перевірити хребет,  особливу увагу приділити  шийному відділу хребта). Крім того, я б рекомендувала Вам ще звернутися до офтальмолога. Якщо у Вас є ще діагнози та результати мед обстежень, дуже прошу скинути мені на ел. пошту marina.bekalo@gmail.com , чим більше даних тим точніше буде оцінити Вашу придатність до служби.

Попередньо, враховуючи дані що Ви зазначили у запиті,  у Вас може бути п."б" ст. 41, та враховуючи воєнний стан можуть визнати обмежено придатним до служби. 

Звертайтеся.

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram