Порушення конституційних прав в умовах воєнного стану

Чи можливо за рішенням конституційного суду (маю на увазі якщо подати до суду та виграти справу) - отримати дозвіл на виїзд з країни чоловіку?

05.11.2022 01:45 755

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня!

Порядок перетину кордону України у воєнний час визначають:

  • «Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57.
  • Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України».
  • Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (зокрема стаття 23)

Контроль перетину державного кордону, а також прийняття рішень щодо надання або відмови у наданні дозволу на виїзд за кордон здійснює Державна прикордонна служба (безпосередньо відповідний прикордонний загін Держприкордонслужби де здійснюється перетинання кордону).

Відповідно до пункту 17 Правил перетинання державного кордону громадянами України рішення уповноваженого законом державного органу про тимчасову відмову у виїзді за кордон (заборону виїзду) та тимчасове затримання або вилучення паспортного документа уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону може бути оскаржене громадянином в установленому законом порядку.

Згідно частини 1 статті 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Спори, які виникають у сфері відносин з Держприкордонслужбою вирішуються адміністративними судами відповідно до Кодексу України про адміністративне судочинство.

Згідно частини 2 статті 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Згідно частини 2 статті 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір.

Якщо орган Держприкордонслужби безпідставно (незаконно) відмовить чоловіку у наданні дозволу на перетин кордону, хоча він має законне право на виїзд, то чоловік має право звернутись до адміністративного суду із позовом про визнання протиправним та скасування рішення про відмову у перетині державного кордону України та дозволити чоловіку перетнути державний кордон України.

В разі, якщо суд визнає, що відмова у перетині кордону була незаконною, він прийме рішення на користі чоловіка та дозволить виїзд перетнути державний кордон про що зазначить в своєму рішенні.

Рішення суду ухвалюється іменем України і таке рішення є обов’язковим до виконання на всій території України, в тому числі і органами Держприкордонслужби.

Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд, адже обов’язковість і виконання судового рішення гарантується положеннями статті 129-1 Конституції України.

Отже, якщо звернутись до суду та отримати позитивне рішення про дозвіл чоловіку перетину державного кордону України, то орган Держприкордонслужби зобов’язаний буде виконати це рішення, адже дозвіл наданий судом має пріоритетне значення.

Потрібно мати на увазі, що рішення суду набирає законної сили після закінчення строку (30 днів) подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

В разі перегляду рішення апеляційним судом, постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття.

Тобто, дозвіл на виїзд за рішенням суду діє не відразу, а з моменту набрання рішенням суду законної сили.

 

Якщо в подальшому виникнуть будь-які питання, які потребують юридичної допомоги (консультації, підготовки позову, тощо)  обов’язково звертайтесь.

Контакти для зв’язку: вайбер: 098-777-4076; 093-764-9084; телеграм: @Inna_A_1

 

Дякую за звернення!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram