Чи потрібна лізенція на алкоголь для десертів

Доброго дня ! Мене цікавить питання , чи необхідно придбати ліцензію на алкоголь , якщо я буду виготовляти різні десерти з ним ? Наприклад , морозиво , желе , льодяники и тд
Те що знайшла самостійно, вказує що має значення яка частка алкоголю там буде, але хотілось би відповідь від ваших спеціалістів. Буду дуже вдячна за відповідь та за якісь законні посилання по цьому питанню

І буде супер , якщо ще підкажете який КВЕД мені знадобиться в даному випадку. Дякую!

06.11.2022 15:15 775

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

На жаль, частка алкоголю не впливає на необхідність здійснення такої діяльності тільки за наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Для того, щоб виготовляти десерти з вмістом алкоголю, Вам необхідно наявність щонайменше двох інгредієнтів: первинний продукт, який є основою майбутньої продукції (морозиво, желе), і власне, алкогольний напій. Тобто щоб виготовити продукцію з вмістом алкоголю, Вам необхідно попередньо придбати алкогольні напої. Ви являєтесь суб'єктом господарювання, тобто підприємцем (ФОП або юридична особа - немає значення). Під час передачі алкогольних напоїв суб’єкту господарювання (виробнику десертів) право власності на них переходить до одержувача. Такі операції розглядаються як операції з продажу і можуть здійснюватися лише за умови наявності ліцензії.

Фактично, при продажу десертів Ви продаєте і алкоголь. У відповідності до статті 15 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів", роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

Слід також зауважити, що так як Ви збираєтесь виготовляти продукцію, то здійснювати таку діяльність можна тільки закладам ресторанного господарства та спеціалізованим відділам підприємств, що мають статус закладу ресторанного харчування (кафе, бари тощо).

У відповідності до п. 22 "Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями" від 30.07.1996 року № 854, продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволено тільки закладам ресторанного господарства та спеціалізованим відділам підприємств, що мають статус закладів ресторанного господарства, підприємств з універсальним асортиментом товарів.

У відповідності до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів", суб’єкти господарювання при здійсненні господарської діяльності з виробництва та реалізації алкогольних напоїв повинні отримувати ліцензії на відповідний вид діяльності.

Щодо конкретної норми закону, яка б забороняла виготовлення алкогольних десертів без ліцензії, то її немає. Але є індивідуальна податкова консультація (ІПК), що була надана ДФС України в аналогічному питанні: там мова йшла про коктейлі з вмістом алкоголю. Відповідь була однозначною: таку діяльність можна здійснювати тільки за наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Якщо цікаво - можете переглянути ІПК від 10.08.2017року, за № 1556/Т/99-99-12-01-01-14/ІПК.

Також важливо пам'ятати, що у відповідності до  п. 23 "Правил роздрібної торгівлі" № 854, забороняється змішування алкогольних напоїв різних видів і марок, окрім виготовлення коктейлів.

Щодо КВЕДів: КВЕД 56.30 "обслуговування напоями", 10.52 "виготовлення морозива", та мабуть основний 10.89 "Виробництво інших харчових продуктів, н.в.і.у.".

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram