Чи може батько дитини змінити громадянство без згоди матері?

Батько - громадянин Сирії, мати - України, дитина народилась в шлюбі на території україни, гром Укр. Виїхали закордон, і зараз батько дитини хоче змінити громадянство дитини на сирійське. 1. Чи може він це зробити, і чи може без згоди матері? 2. Чи може мати повернутись в Україну з дитиною, в`їхати на територію без згоди батька?

06.11.2022 15:31 770

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. Щодо "зміни" громадянства. Набуття громадянства іншої країни автоматично не позбавляє особи від українського  громадянства. Тобто, якщо батько  зробить дитині громадянство Сирії, він це може зробити за законодавством своєї країни. При цьому, Ваша дитина не втрачає українського громадянства поки один із батьків не подасть відповідне клопотання про вихід із громадянства. При цьому, тим хто виходить із громадянства України. 

Згідно до ст. 18 Закону України "Про громадянство України", якщо дитина виїхала на постійне проживання за кордон з одним із батьків і він вийшов з громадянства України, а другий є іноземцем чи особою без громадянства, дитина може вийти з громадянства України за клопотанням того з батьків, який вийшов з громадянства України.

Тобто, умовою виходу  дитиною із громадянства є: 1. постійне проживання за кордоном, 2. вихід одного з батьків із громадянства України. 

У Вашому випадку, клопотання про вихід з громадянства України може подати тільки мама, якщо вона також вийшла із громадянства України. Батько, який є громадянином іншої країни такого клопотання подати не може, тим більше якщо мама проти виходу дитини із громадянства. 

В запиті також не вказаний вік дитини. Згідно до ст. 18 вказаного Закону, вихід дітей віком від 14 до 18 років з громадянства України може відбуватися лише за їхньою згодою. Тобто, якщо дитині від 14 років, то потрібна згода дитини.

Якщо мама з дитиною проживають в Україні, та мама не вийшла з громадянства, то підстав для виходу із громадянства дитиною немає. 

2. Щодо згоди батька на повернення дитини в Україну, то для в'їзду в Україну такої згоди не потрібно, і ніколи не булf потрібна.  Згода другого з батьків потрібна у разі  виїзду дитини за кордон, проте на період дії правового режиму воєнного стану таку вимогу скасували.  Щодо повернення в Україну, то громадян України зобов'язані впустити, в тому числі це стосується і дитини громадянина України.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram