Звільнення з військової служби за контрактом

Вітаю. Виникла така проблема, я є військовослужбовець за контрактом,після отримання травми під час бойових дій, був визнаний ЦВЛК не придатним до військової служби з переглядом через 6 місяців. У військовій частині відмовляють у звільненні мотивуючи тим що така формуліровка не прописана в законі, там є лише тільки за умови прийняття непридатним до ВС з виключенням з військового обліку. Таке питання , чи правомірні їх дії, чи маю права я звільнитися з військової служби в запас? І як мені діяти далі?

06.11.2022 22:13 942

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

У відповідності до підпункту б) пункту 3 частини 5 статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Таким чином, у військовій частині абсолютно законно відмовляють у звільненні. Звільнення можливе лише якщо непридатність буде встановлена на постійній основі. А в Вашому випадку теоретично є ймовірність, що через 6 місяців ВЛК змінить своє рішення .

У відповідності до пункту 20.3. "Положення про військово-лікарську експертизу", При медичному огляді військовослужбовців ВЛК приймаються постанови такого змісту:
а) "Придатний"
б) "Непридатний":
- до військової служби з виключенням з військового обліку;
- до військової служби з переглядом через 6-12 місяців (постанова приймається у воєнний час).

Постанова "Непридатний до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців" приймається на воєнний час на підставі статей 7, 11, 12г, 13д, 24, 37, 44, 48, 56, 59, 65, 72, 81 Розкладу хвороб у випадках, коли для відновлення придатності (обмеженої придатності) до військової служби необхідний термін від 6 до 12 календарних місяців. Якщо в постанові ЦВЛК вказана одна з вищезгаданих статей, то це означає, що ВЛК теж не порушила законодавство, визнавши Вас непридатним без виключення з військового обліку.

Таким чином, з однієї сторони, у відповідності з висновком ВЛК Ви зараз непридатні до служби, тобто не можете виконувати будь-які функції як військовослужбовець, а з другої сторони, військова частина не має права Вас звільнити в запас.

Що можна зробити: Ви маєте право отримати відпустку - аж до перегляду постанови через 6 місяців.

У відповідності до пункту 6.11. "Положення про військово-лікарську експертизу", Постанова ВЛК про потребу військовослужбовця у відпустці за станом здоров'я приймається після закінчення стаціонарного лікування в разі, коли для повного відновлення функції і працездатності необхідний термін - не менше 30 календарних днів. Постанова про потребу у відпустці за станом здоров'я оформлюється довідкою ВЛК, яка підлягає контролю штатною ВЛК (без затвердження).

У відповідності до пункту 6.15. "Положення", Відпустка за станом здоров'я надається військовослужбовцю командиром військової частини (закладу), де він проходить службу, на підставі постанови ВЛК. При вибутті військовослужбовця у відпустку за станом здоров'я довідка ВЛК з постановою ВЛК видається йому на руки.

Отже, Вам необхідно подати на адресу ЦВЛК заяву про надання відпустки. До заяви додати копію постанови пор непридатність. ВЛК повинна видати Вам постанову про потребу у відпустці. На підставі цієї постанови командир частини надасть відпустку - на термін, вказаний в постанові.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram