Вопросы по мобилизации и приписному

Добрий день

Маю питання по виїзду за кордон як тимчасово непридатана особа.

1. На який параграф з Положення про військово-лікарську експертизу посилатися, якщо я наразі не проходжу службу в ЗСУ, а тільки призваний у війскомат для уточнення данних - щоб вимагати відповідний документ? Який саме документ з ВЛК потрібен для прикордонників?

22.3. Постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд, або в установленому порядку направляються у військову частину.
чи
3.8 Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

2. Якщо виникне потреба написати заяву до війскомату з вимогою видати мені довідку ВЛК - як вони мені ії видадуть? Я маю на увазі, чисто технічно? Тобто - от я пишу у заяві "Прошу надати мені довідку" - чи повінні вони мені зателефонувати, коли приймуть рішення по моїй заявці, чи надіслати листа, чи я повинен сам час під часу їздити в війскомат і взнавати статус своєї заяви?

3. Аналогічне питання - якщо я надішлю заяву поштою. Чи мені потрібно вложити туди конверт с моєю зворотною адресою, чи як в запитанні 2 - самому телефонувати чи їздити?

4. Хто має практичний досвід отримання справки ВЛК та відповідного статусу у квітку, якщо ВЛК надала саме статус "тимчасово непридатний" для лікування на 2 місяці - чи реально цього досягти через заяву у поштовому листі? Бо маю підозру, що заяву, надану особисто, не зарееструють. У моєму випадку у війскоматі ні довідку, ні відповідний статус у квітку просто не ставлять.

Дякую за віповіді.

07.11.2022 11:56 782

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно ваших питань можемо повідомити наступне

1. На який параграф з Положення про військово-лікарську експертизу посилатися, якщо я наразі не проходжу службу в ЗСУ, а тільки призваний у війскомат для уточнення данних - щоб вимагати відповідний документ? Який саме документ з ВЛК потрібен для прикордонників? - зазначене питання регулюється Наказом МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Відповідно до пункту 3.8 Положення, якщо медичний огляд проводиться за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, які передбачають індивідуальне визначення придатності до військової служби, та ВЛК виносить постанову про тимчасову непридатність до військової служби,  то постанови ВЛК  оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд. 

Відповідно до пункту 22.3 Положення, постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд.

Отже, обидва пункта Положення регулюють ваше питання у разі визнання тимчасової непридатності, оскільки п.3.8 глави 3 Положення містить загальні норми та порядок медичного огляду військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації,  а глава 22 зазначає порядок оформлення постанов ВЛК. Тобто, п.33.8 вказує на порядок медогляду, а п. 22.3 на порядок оформлення документів ВЛК.

Для прикордонників необхідна довідка ВЛК та військовий квиток або тимчасове посвідчення із відповідною відміткою.

2. Якщо виникне потреба написати заяву до війскомату з вимогою видати мені довідку ВЛК - як вони мені ії видадуть? Я маю на увазі, чисто технічно? Тобто - от я пишу у заяві "Прошу надати мені довідку" - чи повінні вони мені зателефонувати, коли приймуть рішення по моїй заявці, чи надіслати листа, чи я повинен сам час під часу їздити в війскомат і взнавати статус своєї заяви? - якщо говорити про законодавчу сторону питання щодо строків видачі довідки ВЛК, то вона повинна бути надана в день медичного огляду на руки. Але на практиці не завжди довідку надають в той же день. Якщо Ви звернетеся із заявою про надання довідки, то у заяві Ви маєте право зазначити яким саме чином повідомити Вас про розгляд вашої заяви - надати письмову відповідь за допомогою поштового зв’язку, за електронною адресою або за номером телефону. Але, враховуючи реальне положення у військоматах, Вам для вирішення цього питання необхідно самостійно контролювати цей процес та взнавати статус своєї заяви. Також на практиці є випадки, коли після подачі заяви в усному порядку працівники військомату повідомляють день та час, коли можна забрати довідку. У  заяві про видачу довідки ВЛК(її копії) Ви також можете зазначити про надання відстрочки від призову під час мобілізації та проставлення відмітки про тимчасову непридатність ( у разі, якщо це не зроблено). Заява робиться у 2 екземплярах: один здається до канцелярії (якщо будете здавати особисто), на другому ставиться відмітка і вона залишається у Вас як доказ подання заяви. У заяві, окрім вже зазначеного, просить у разі відмови надати відповідь в письмовому вигляді, щоби Ви могли її оскаржити. Це передбачено законом. Але, у будь якому випадку забирати довідку необхідно буде особисто під підпис (у листі військомат може тільки повідомити про розгляд вашої заяви та прийняте рішення)

3. Аналогічне питання - якщо я надішлю заяву поштою. Чи мені потрібно вложити туди конверт с моєю зворотною адресою, чи як в запитанні 2 - самому телефонувати чи їздити? - для запобігання зайвих перешкод та для прискорення розгляду заяви, можете вкласти конверт до заяви. В іншому - все так, як у попередньому питанні - самостійно дізнаватися. 

4. Хто має практичний досвід отримання справки ВЛК та відповідного статусу у квітку, якщо ВЛК надала саме статус "тимчасово непридатний" для лікування на 2 місяці - чи реально цього досягти через заяву у поштовому листі? Бо маю підозру, що заяву, надану особисто, не зарееструють. У моєму випадку у війскоматі ні довідку, ні відповідний статус у квітку просто не ставлять - дії військомату однозначно незаконні та неправомірні. На жаль, це наразі поширена практика. Військомати також незаконно забирають військові квитки або тимчасові посвідчення до наступного проходження медогляду. Ці неправомірні дії робляться для того, щоб не надавати відстрочку, щоб людина не виїхала за кордон, щоб цими діями змусити людину, яка знаходиться у безвихідній ситуації, примусово відвідати військомат. Усі особисті документи вони не мають права забирати, в тому числі й довідку ВЛК. Це Ваш екземпляр згідно п.3.8 Наказу МОУ № 402.                                                                  Як правило, коли військовозобов’язаний звертається із письмової заявою особисто або поштою - це інша справа і віськомати, у більшості випадків, реагують в нормах закону. Якщо, наприклад, з боку військомата все ж таки будуть продовжуватися неправомірні дії, будуть відмовляти у прийнятті заяві або буде надана устна чи письмова відмова, треба скаржитися до Міністерства оборони України. Скарги на незаконні дії представників військоматів, пов’язані із процесом мобілізації, можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99. А також скаргу можна подати керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищого обласного ТЦКСП.

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Також, при необхідності, можемо надати Вам зразок заяви до військомату про надання відстрочки.

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram