Відкриття ФОП під час відпустки по догляду за дитиною

Чи може жінка, що перебуває у відпустці по догляду за дитиною та отримує виплати за основним місцем роботи, відкрити ФОП під час відпустки та здійснювати підприємницьку діяльність без переривання відпустки за основним місцем роботи та продовжити отримувати виплати ?

07.11.2022 19:27 1239

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 728

Вітаю!

Людина має право працювати за наймом та одночасно бути підприємцем. Вона може займатися підприємницькою діяльністю у вільний від роботи час, виконуючи необхідні операції особисто, або оформити найманих працівників. При цьому як найманий працівник вона має всі трудові права, що й інші працівники.

Підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність у цілях досягнення економічних і соціальних результатів та отримання прибутку (ст. 42, 55 Господарського кодексу, далі – ГК). Тобто підприємець сам вирішує, яким саме видом діяльності йому займатися, коли починати або припиняти таку діяльність. 

Право на працю можна реалізувати, уклавши трудовий договір із роботодавцем – юридичною особою або підприємцем (ст. 2 КЗпП). Якщо людина зареєстрована підприємцем, це не позбавляє його права працювати за трудовим договором на підприємствах будь-якої форми власності або у підприємця. Проте статус підприємця не дозволить йому влаштуватися на державну службу, до органів місцевого самоврядування, інших державних органів (заборону встановлено п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону від 07.04.11 р. № 3206-VI).

Працівник не зобов'язаний повідомляти роботодавця про те, що він є підприємцем.

Права найманих працівників на чергову, додаткову та інші види відпусток, оплату лікарняного листка, на декретну відпустку і відпустку для догляду за дитиною до 3 або 6 років установлені КЗпП і не залежать від наявності у працівника статусу підприємця.

Відпустка для догляду за дитиною до досяг­нення нею трирічного віку — це вид соціальної відпустки.

Право скористатися нею настає в працюючої мами після закінчення її відпустки у зв'язку з вагіт­ністю та пологами (ст. 179 КЗпП і ст. 18 Закону про відпустки). 

Для того, щоб отримати допомогу на дитину при народженні 2022 треба звернутися у відділ соціального захисту населення, де написати відповідну заяву та подати копію свідоцтва про народження дитини.

Допомога при народженні дитини 2022 = 41280 грн. Такою ж вона була і раніше. Підвищення не сталося. Виплата здійснюється:

10320 грн – одразу;
860 грн/місяць – протягом 36 місяців.
«

Роботодавець не має права звільнити працівника, якщо дізнався, що той у вільний від основної роботи час займається підприємницькою діяльністю. Підстави для розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця передбачені ст. 40, 41, 431 КЗпП. Зазначені норми не дозволяють звільнити працівника за те, що він у вільний від роботи час займається підприємницькою діяльністю.

ВИСНОВОК:

1. ВИ МАЄТЕ ПРАВО ВІДКРИТИ ФОП.

2. ВІДПУСТКА НЕ ПРИПИНЯЄТЬСЯ  - ВИ НА НЕЇ МАЄТЕ ПРАВО ЗА ЗПКО5ОМ.

3. ВИПЛАТИ НЕ ПРИПИНЯЮТЬСЯ. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram