Проблеми при зміні місця реєстрації ФОП

В листопаді (11.11.2020) змінив адресу реєстрації ФОП. Знаходився я на 3 групі, на спрощеній системі з ставкою 5%. Через некоректні знання даної процедури, я думав, що подавати заяву на зміну адреси для спрощеної системи оподаткування потрібно разом з декларацією за IV квартал в попередню податкову. Проте при подачі декларації в попередню податкову, вони її не прийняли аргументуючи це тим, що я вже на обліку в новій податковій. Заяву на зміну адреси в спрощеній системі оподаткування прийняли, але вже 3 дні мене зовсім немає в реєстрах платників єдиного податку. Заяву я подавав 31.01.2020. Нова податкова зовсім заплутує, кажучи різне кожен раз. Два рази вони казали, що прийняли заяву з Києва і я знаходжусь на єдиному податку, тобто продовжую працювати за ставкою 5% + ЄСВ. Один раз сказали, що я знаходжусь на загальній системі оподаткування, коли перевіряють мою податкову карту. Відомостей про анулювання мене як платника єдиного податку зовсім ніде немає: ні кабінет платника в листуванні, ні в реєстрі мін`юсту.

Загалом запитання в тому, чи мають право податкова видалити мене з реєстру заднім числом?

Чи що може відбуватись в такій ситуації?

Чи можлива помилка реєстрів на стадії перенесення даних?

Бажання переходити на загальну систему зрозуміло немає, тому чи можливо подати судовий позов у випадку переведення мене на загальну систему?

03.02.2021 14:42 1160

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Що потрібно зробити:

  1. Ви повинні були одразу внести зміни до Єдиного держреєстру. Для цього ви подаєте держреєстратору заяву (форма 11), та квитанцію про сплату адміністративного збору.
  2. За основним місцем обліку в ДПІ за попереднім місцем проживання Ви перебуватимете до дати закінчення одного місяця після отримання новою ДПІ даних від держреєстратора
  3. Зняття з обліку за попереднім місцем проживання здійснюється автоматично одночасно із взяттям на облік  за новим місцем проживання. Таке переведення здійснюється протягом місяця після надходження з ЄДР відповідних відомостей. 
  4. Подати заяву про застосування спрощеної системи в стару податкову. Строки подання заяви: для платників єдиного податку групи 3 — разом із декларацією за квартал, в якому виникли зміни (пп. 294.1, 298.6 ПКУ). ля платників єдиного податку групи 3 — разом із декларацією за той квартал, в якому виникли зміни (пп. 294.1, 298.6 ПКУ). З огляду на це, не зовсім зрозуміла відмова старої податкової в прийнятті заяви.
  5. До кінця бюджетного року Ви повинні були сплачувати єдиний податок до контролюючого органу за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання). Одне уточнення: це актуально, якщо Ви подали заяву до держреєстратора ще в листопаді 2020 року. Якщо Ви подали таку заяву вже в цьому році, то весь рік повинні сплачувати єдиний податок і здавати квартальні декларації в стару податкову. Що стосується ЄСВ, то платиться одразу за новою адресою.
  6. Підстави для анулювання реєстрації платника єдиного податку: у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів - в останній день другого із двох послідовних кварталів. Тобто все залежить від ваших проплат єдиного податку.
  7. Можете в податковій написати заяву про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку. Тоді буде 100% впевненість.
  8. Прийняття податковою рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку можливе лише на підставі проведеної документальної перевірки та встановлених під час останньої порушень.  Якщо в ході оскарження цього рішення буде встановлено, що перевірки, яка б передувала прийняттю рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку, контролюючим органом не проведено та акту не складено, то вказане рішення є протиправним та підлягає скасуванню, а позовні вимоги зобов`язального характеру щодо поновлення реєстрації  платника єдиного податку з моменту анулювання є належними та обґрунтованими. Це позиція Верховного Суду, тому в разі якщо Вас все ж таки виключили з числа "єдинників" без жодних попереджень, можна подати позов до суду і зобов`язати податкову поновити Вас в реєстрі платників єдиного податку.

При виникненні питань пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram