Чоловік в роті охорони, старший брат на 0, без попередження відправили на передову

Добрий день. Чоловіка призвали по мобілізації на початку війни, але раніше він ніколи не служив за станом здоров`я, був білий квиток, і тому його назначили в роту охорону - стояв по блокпостах. Вчора без будь - якої підготовки і попередження кинули на передову. Його рідний брат теж військовослужбовець, з перших днів пішов добровольцем на нуль. Чи законно кидати мого чоловіка на нуль, якщо там його старший брат, та ще й без підготовки і будь-якого попередження?

08.11.2022 15:25 734

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
742 відгука (741 +) (1 -)
Консультацій: 1935
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Якщо раніше у чоловіка була непридатність до військової служби в військовий час,  та він проходив службу в роті охорони, то скоріше за все згідно до висновку ВЛК (медкомісії) у нього встановлена обмежена придатність до військової служби. 

В Висновку ВЛК мало бути ще зазначено лікарем в яких військах чоловіку встановлені обмеження проходити службу, які фізичні навантаження протипоказані тощо.

Якщо дійсно так, то Вашого чоловіка неправомірно направили на передову.

Згідно до п. 20.3 Положення про ВЛК (див. за посиланням:Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua) ,"Обмежено придатний до військової служби" Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Рекомендую подати рапорт на імя командування з вимогою дотримуватися приписів законодавства. Зразок такого рапорту можу скинути Вам на ел. пошту ( в ньому також зазначено і про відсутність бойового досвіду, що такі дії з боку командування є неправомірним, з посиланням на норми законодавства).  Також якщо є висновок ВЛК можете скинути мені фото, я передивлюся. 

Тож, звертайтся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Єфременко Вікторія
    Єфременко Вікторія
    1 рік

    Не розкрили питання, чи можуть 2 рідних брати одночасно знаходитись на передовій. А так все влаштовує.

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
    • Адвокат, Податковий консультант Марина Бекало, фото
      Адвокат Одеса
      У сервісі: : 5 років
      742 відгука (741 +) (1 -)
      Залишив коментар: : 08.11.2022 18:26

      Добрий вечір. Можуть, це не є порушенням. Порядком Проходження військової служби (див. за посиланням Про Положення про проходже... | від 10.12.2008 № 1153/2008 (rada.gov.ua) таких обмежень, як перебування членів однієї сім'ї одночасно на одній бойовій позиції не встановлено. Часто плутають з ситуацією, коли порушується принцип перебування у відносинах прямої організаційної та правової залежності з особами, які є близькими особами у значенні, наведеному в абз.4 частини першої статті 1 Закону України "Про запобігання корупції" (див. за посиланням Про запобігання корупції | від 14.10.2014 № 1700-VII (rada.gov.ua) Простими словами, мається на увазі (наприклад) якщо військовослужбовець проходить військову службу в військовій частині (займає там наприклад адміністративну посаду) та перебуває у прямій залежності від командира цієї частини, який є його близьким родичем (братом, батьком тощо), та йому підпорядковується, тоді це буде порушенням законодавства про запобігання корупції. Стосовно Вашої ситуації, якщо два рідних брати несуть службу на одній бойовій позиції в якості осіб рядового складу, це не є порушенням законодавства.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram