Звільнення військовослужбовця зі служби за сімейними обставинами

Добрий день, скажіть, будь ласка, чи має право  мобілізований військовослужбовець на звільнення за сімейними обставинами ( теща інвалід ІІ групи:загальні захворювання із  протипоказанням важкої фізичної праці ). Військовий з нею не проживає та не прописаний біля неї. На даний момент теща працює на держслужбовцем. Які шанси того,що його звільнять, виходячи із вище сказаного? Дякую.

26.11.2022 14:11 1067

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, у Вас є підстава для звільнення зі служби згідно до  п.п. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26  Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»,  військовослужбовці, які проходять військову службу» за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах  під час воєнного стану  у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Сам факт наявності мати дружини яка є особою з інвалідністю ІІ групи є підставою для звільнення в незалежності від проживання з нею, або її працездатності.

Для того, щоб реалізувати своє право на звільнення, Ви маєте подати рапорт командованню про звільнення, зазначивши підстави та надати докази, що підтверджують ці обставини ( копії довіди МСЕК/пенсійного посвідчення тещі, свідоцтва про народження дружини та свідоцтва про шлюб, паспортів). Копії бажано (хоча це не вимагає законодавство) посвідчити нотаріально. Але часто трапляютсья випадки коли документи не розглядають через відсутність нотаріального посвідчення.

Зразок рапорту на звільнення:

                                          Командиру ВЧ ________                       

                                                                                                          

                      Від:              _____________________

                                                       _______________народження                        

                                   Адреса проживання:

     Тел.:

 

                                                                      Рапорт

                                                     Про звільнення зі служби

Згідно до п.п. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», військовослужбовці, які проходять військову службу» за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах  під час воєнного стану:

- у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Враховуючи те, що мати моєї дружини– ______________, ______________ року народження, є особою з інвалідністю ІІ групи довічно, що підтверджується пенсійним посвідченням  АБ №___________, а також довідкою МСЕК  №___________, видана  ______ року,   , прошу звільнити мене з військової служби згідно до до п.п. «г» п. 2  ч. 4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу».

Додатки:

1.Копія пенсійного посвідчення № __________;

2.Копія Довідки МСЕК №_____________року;

3.Копія Свідоцтва про шлюб;

4.Копія паспорту __________

5.Копія Свідоцтва про народження дружини.

 

__________.2022р.                                         ________                                             ___________

 У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram