Матір продає квартиру, де я прописана - гроші мені?

Моя матір продає квартиру, де я прописана. Вона неадекватна, і ми з нею не спілкуємося.
1. Чи можу я розраховувати на долю з продажу цієї квартири?
2. Чи могла вона виписати мене з квартири без мого відома?

26.11.2022 16:35 745

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1598
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. 

1. Відповідно до чинного цивільного законодавства право власності виникає на підставі передбачених законом юридичних фактів, за наявності яких особа набуває майно, тобто стає його власником (ст. 328 ЦК України). Зареєстроване місце проживання відноситься до юридичного факту не пов'язаного з набуттям права власності і дає виключно право користування житловим приміщенням.

В свою чергу відповідно до ст. 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму продавцю.

Враховуючи що ви не є власником квартири, то не можете бути учасником такого правочину щодо цієї квартири як договір купівля - продаж, та відповідно не маєте права вимагати частину коштів від її продажу. 

2. Якщо ви не проживаєте у вказаній квартирі то мама могла вас зняти з реєстрації на підставі рішення суду.

Статтею 405 ЦК України регулюється право членів сім'ї власника житла на користування цим житлом. Член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин , якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом (частина друга статті 405 ЦК України).

В такому випадку мама могла отримати довідку від органу місцевого самоврядування про те що ви не проживаєте в квартирі більше року та подати до суду позов про визнання вас такою що втратила право користування житлом. В подальшому суду виніс рішення про припинення права і таке рішення є підставою для зняття з реєстрації і згода ваша на це не потрібна. 

В враховуючи, що виклик до суду згідно Цивільного процесуального кодексу України здійснюється шляхом надсилання повістки за місцем реєстрації або повідомлення про виклик в друкованих засобах масової інформації  то цілком можливо що ви не знали про розпочатий процес. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram