Одноразова допомога

Мій тато загинув на війні, чи мають діти право на одноразову допомогу від держави, діти повнолітні

29.11.2022 13:33 709

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, діти ( в тому числі повнолітні) як члени сімї загиблого мають право на одноразову грошову допомогу у розмірі 15 000 000 грн. (яка розподіляється   в рівних частинах)   згідно до абзацу першому пункту 2 Постанови до Постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168 "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» (див. за посиланням: Питання деяких виплат військовос... | від 28.02.2022 № 168 (rada.gov.ua))

Так, згідно до п. 2 Постанови, установити, що сім’ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

При цьому, стаття 16-1   Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” містить відсилочну норму яка визначає хто є членами сім'ї, а саме:  " відповідно до Сімейного кодексу України".

Так, стаття 3 Сімейного кодексу України  надає  визначення, згідно до якої сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

При цьому, більш чітке визначення поняття сім'ї надає Конституційний суд України в своєму Рішенні №5-рп/99 від 03.06.1999 року (  справа стосується  офіційного тлумачення терміна «член сім’ї»). Так, згідно до Рішення КСУ, до кола членів сім’ї військовослужбовця, належать його (її) дружина (чоловік), їхні діти і батьки. 

Пункт 14.1.263 ст. 14 Податкового кодексу України містить визначення поняття сім’ї, згідно до якого членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Але, все частіше зустрічаються на практиці випадки коли повнолітнім дітям які живуть окремо від батьків не виплачується компенсація за загиблого батька/мати, посилаючись на те, що повнолітні діти не перебували на утриманні військовослужбовця/не проживали разом. 

Такі твердження військоматів є помилковими, абсолютно некоректними, адже згідно до вище вказаних положень законодаства, грошова допомога має виплачуватися членам сімї загиблого військовослужбовця, до яких відносяться: дружина, діти і батьки, незалежно від того, чи пов’язані вони спільним побутом, чи спільно вони проживали в одному приміщенні тощо. У питанні виплати одноразової грошової допомоги згідно до Постанови №168 не є вирішальним фактором факт спільного проживання. Діти (повнолітні) є членами сім’ї загиблого   в силу їхнього прямого споріднення та мають право на грошову допомогу визначену Постановою №168.

Тож, грошова допомога у розмірі 15 000 000 грн. має бути розподілена в рівних частинах між членами сімї загиблого (в Вашому випадку, повнолітними дітьми). Звертайтеся із відповідною заявою до ТЦК СП ( в військомат де батько перебував на обліку) для отримання виплати ( Ви маєте право це зробити протягом 3 років). У разі відмови, витребуйте письмову відмову з зазначенням причин із посиланням на норми законодавства, яку Ви зможете оскаржити в судовому порядку. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Прийміть також мої щирі співчуття. Низький уклін Герою України.

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram