Сплата підприємством аліментів

Добрий вечір.

На нашому підприємстві працівник виплачує аліменти на двох дітей від різних шлюбів. В двох виконавчих листах вказано, що стягненню підлягає 25% від доходу, але не менше 50% від прожиткового мінімуму на дитину. При цьому згідно за законодавством, на двоє дітей має бути виплачено 33% , пропорційно на кожну дитину по 16,5%. Скільки підприємству оплачувати аліментів на кожну дитину: 25% чи розрахувати  згідно до законодавства?

29.11.2022 20:47 698

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Підприємство не може самостійно здійснювати перерахунок аліментів. Роботодавець має виконувати рішення суду, та виплачувати аліменти відповідно до виконавчих листів що надійшли підприємству на виконання рішення суду. Тобто, якщо суд виніс рішення про стягнення 25% від доходу, то підприємство має виконувати його.

Щодо розрахунку згідно до законодавства, по-перше, суд виносить рішення згідно до законодавства, по-друге, треба з'ясувати чи враховував суд наявність (другої) дитини, або інших обставин, які має врахувати суд при винесенні рішення. Якщо дві дитини від різних шлюбів, то  було два окремих судових провадження. Тож, скоріше за все суд по кожній справі не врахував наявність другої дитини у Вашого працівника.

Згідно до ч. 5 ст. 183 Сімейного кодексу України, розмір аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини визначається:  на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей -половини заробітку (доходу) платника аліментів.

У Вашого працівника згідно виконавчим листам стягненню підлягає половина від його заробітку ( по 25% на кожну дитину). При тому, що в нього двоє дітей. Але то він має вирішувати своє питання, шляхом подання позову про зменшення розміру аліментів. 

Частина 1 ст. 192 Сімейного кодексу України передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, працівник може подати до суду  позовну заяву  про зменшення  розміру аліментів  до 1/3 частини від його заробітку.  Або визначити розмір аліментів в твердій грошовій формі. 

Але тут треба розбиратися, ознайомитися з двома рішеннями суду. 

Однозначно можу лише Вас попередити, що роботодавець не може на свій розсуд змінювати розмір аліментів, він має виконувати рішення суду.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram