Підписання контракту

Я прослужив 18 місяців строкової служби і в даний момент служу понад встановлені строки.Чи можу я підписати контра на 6 місяців, або контракт до закінчення дії військового стану і чи можуть мені відмовити в підписанні саме такого виду контракту, наприклад, по причині "командир вч заборонив підписання таких контрактів" і чи можу я підписати контракт будучи строковиком в іншій частині незалежно від рішення командира.

02.12.2022 23:55 594

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
726 відгуків (725 +) (1 -)
Консультацій: 1846
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

У відповідності до

У відповідності до статті 23 Закону України "Про військовий обв'язок та військову службу", строк контракту для осіб рядового складу становить 3 роки, а для осіб сержантського і старшинського складу - від 3 до 5 років.

Для військовослужбовців строкової військової служби та військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які під час дії особливого періоду вислужили не менше 11 місяців, осіб, звільнених з військової служби під час дії особливого періоду, які приймаються на військову службу за контрактом у період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або оголошення рішення про демобілізацію, строк військової служби по контракту встановлюється шість місяців.

Таким чином, контракт строком на 6 місяців Ви зможете укласти тільки в тому разі, якщо вислуга під час дії особливого періоду складе не менше 11 місяців. Але особливий період - це не тільки період після введення воєнного стану. Особливий період діє в Україні починаючи від 17 березня 2014 року.

Таким чином, так як Ви вже прослужили 18 місяців, і весь цей час діяв особливий період, то Ви можете укласти контракт строком на 6 місяців.

В той же час, контракт строком "до закінчення дії військового стану" Ви не зможете підписати, бо це не передбачено діючим законодавством.

Після закінчення 6-місячного контракту, під час дії особливого періоду за Вашим бажанням строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 1 до 10 років.

В той же час, Вам слід пам'ятати, що під час дії особливого періоду для військовослужбовців, у яких закінчився строк військової служби, військова служба продовжується понад встановлені строки у період з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації.

- чи можуть мені відмовити в підписанні саме такого виду контракту, наприклад,по причині "командир вч заборонив підписання таких контрактів? - ні, не можуть відмовити. Така відмова буде протиправною і незаконною. В такому разі Ви маєте право оскаржити відмову. Перш за все - поскаржитись на гарячу лінію Міністерства оборони.

- чи можу я підписати контракт будучи строковиком в іншій частині незалежно від рішення командира? - з урахуванням положень "Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби в ЗСУ", Ви укладаєте контракт саме в тій військовій частині, в якій наразі проходите службу.  Отже, відповідь на це питання: ні, не можете.

.

Якщо щось незрозуміло, або залишились питання, пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram