Відповідь на 2 запитання

1. Військовозобовʼязаний мобілізований призваний у 2022 році та пройшовши ВЛК у 01-04-2024 (признаний обмежено-придатним) коли може знов проходити ВЛК за новим законом про мобілізацію?
2. Що звільняє в проходженні БЗВП (базової військової підготовки): служба у армії (раніше), УБД, чи медичний стан згідно з висновком ВЛК?
26.04.2024 16:47 189

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 742

Вітаю!

Я з Вашого запитання зробив висновок що Ви військовослужбовець.

1.

3 квітня в газеті "Голос України" опубліковано Закон № 3621-IX про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист (законопроєкт №10313). Закон набуде чинності через один місяць з дня, наступного за днем опублікування (04.05.2024).

В Законі є прикінцеві положження:

"II. Прикінцеві та перехідні положення

1. Цей Закон набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

3. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити:

прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;

приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;

приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом."

ЯК БАЧИМО, ВАШОМУ БАТЬКОВІ  НЕОБХІДНО БУДЕ ПРОЙТИ ПОВТОРНИЙ МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

Треба чекати зміни наказу МОУ № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України", щоб зрозуміти, як буде проходити повторне ВЛК військовослужбовців визнаних обмежено непридатними.

2.

Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" доповнили статтею 10-1:

"1. Базова загальновійськова підготовка

1. Базова загальновійськова підготовка проводиться з метою здобуття громадянами України військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов'язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

2. Базова загальновійськова підготовка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, а також у закладах вищої освіти всіх форм власності.

Для проведення базової загальновійськової підготовки залучаються громадські організації та об'єднання, у тому числі громадські об'єднання ветеранів війни.

3. Порядок проведення базової загальновійськової підготовки визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

4. Базова загальновійськова підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності як окрема навчальна дисципліна.

Базова загальновійськова підготовка у закладах вищої освіти всіх форм власності проводиться з громадянами України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно).

Від проходження базової загальновійськової підготовки у закладах вищої освіти всіх форм власності звільняються громадяни:

які визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби;

які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

які проходили військову службу.

....."

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram