Виїзд за кордон у відрядження без Броні

Доброго дня,

Прошу проконсультувати щодо можливості виїзду за кордон.

Я листопаді 2022 я прошов мед комісію з статтею 14Б (обмежено придатний). За наказом 684 МОУ мене зняли з військового обліку. Підприємство не може оформити на мене бронь через те що я знятий з обліку по медичним причинам.

Чи можу я поїхати у відрядження за відміткою про зняття з обліку у військовому посвідченні та документами з підприємства?

09.12.2022 10:22 820

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
705 відгуків (704 +) (1 -)
Консультацій: 1808
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до пункту 2-6 "Правил перетинання державного кордону громадянами України", У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону мають військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії), або ж визнані повністю непридатними з виключенням з військового обліку.

Стаття 14-б означає, що Ви Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час. Тобто зараз у воєнний час мова йде про обмежену придатність.

В той же час, у відповідності до Наказу Міноборони № 684, Зняттю з військового обліку військовозобов’язаних підлягають громадяни України, які за рішенням військово-лікарських комісій (призовних комісій) визнані за станом здоров’я непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час через хвороби, які пов’язані з розладами психіки і поведінки, нервової системи, та їх наслідки.

Таким чином, що ми маємо: Вас зняли з обліку, але не виключили з обліку. Для виїзду за межі України прикордонники вимагають довідку ВЛК про непридатність до служби з виключенням з військового обліку. У Вас такої довідки немає. Натомість, у вашій довідці ВЛК вказано, що Ви обмежено придатні. Відмітка у військово-обліковому документі про зняття з обліку - не надає права на перетин державного кордону. По-перше, потрібен запис "виключений з обліку", а не "знятий з обліку". По-друге, потрібна довідка ВЛК про виключення з обліку. Тому є дуже висока ймовірність, що прикордонники Вас не пропустять.

З цього приводу є відповідне пояснення на сайті ДПСУ. Його можна переглянути за посиланням https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

Там чітко не вказано - заборонено чи дозволено виїзд чоловіку, який не виключений, а знятий з обліку. Але там вказано, що Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів.

Тому єдина порада: брати з собою всі наявні документи, і їхати з ними на кордон. Якщо прикордонники вирішать, що у Вас недостатньо підстав для виїзду за кордон, то Вам видадуть "Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України". І вже на підставі отриманого рішення потрібно буде визначатися - чи є достатньо підстав для його оскарження в суді.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram