Виїзд за кордон по догляду

Добрий день.

Чи випустять мене за кордон якщо я буду супроводжувати свою бабусю???

Проживаю з нею, є довідка про отримання компенсації за догляд (я оформлений по догляду за нею на не професійній основі. "Вона не є інвалід", їй 82 роки, тобто пройшли ЛКК і отримали довідку , що людина потребує постійного догляду, потім оформив догляд за нею. Повторююсь що вона не є інвалід (можливо це важливо). Та чи потрібно, щось десь доказувати про те що немає інших осіб які можу здійснювати догляд за нею??

Ви писали раніше, що маєте практику з цього.

Отже, зможу виїхати з нею чи ні?? Та які нюанси і все інше???

10.12.2022 10:17 1231

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

Чи випустять мене за кордон якщо я буду супроводжувати свою бабусю??? Та чи потрібно, щось десь доказувати про те що немає інших осіб які можу здійснювати догляд за нею??Отже, зможу виїхати з нею чи ні?? Та які нюанси і все інше???

Ви маєте право на перетинання кордону з огляду на наступне.

Відповідно до абз.12 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: - опікуни особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я, потребує постійного догляду у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд”.

Відповідно до п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п # Text), у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

  • особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням

     Таким чином, з особою, що потребує догляду(не особі з інвалідністю) може виїзжати, як супроводжуючий особа, що є членом споріднення 1го ступеня(членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення д вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені) при наявності довідки ЛКК про необхідність огляду або у Вашому випадку особа, яка здійснює постійний догляд за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

Ця підстава також підтверджується останнім розʼясненням ДПСУ від 07.11.2022 року -https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/  з посиленням на вищенаведений пункт.

Таким чином, для виїзду, як супроводжуючому Вам з бабусую необхідно надати на кордоні оригінали наступних документів:

1.Висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді.

2. Довідку про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.   

3. Паспорти громадян України для виїзду за кордон (закордонні паспорти). У разі їх відсутності Ви можете уточнити чи пропускають без закордонних паспортів (ситуація змінюється) на підставі внутрішніх (паспорт громадянина України) - https://dpsu.gov.ua/ua/news/do-uvagi-gromadyan/. Телефони актуальні.

Інших документів для Вашої підстави не встановлено(вищенаведений перелік є вичерпним), підтвердженням, те що немає інших осіб які можуть здійснювати догляд за Вашею бабусею є довідка про отримання компенсації  за здійснення догляду на непрофесійній основі, оскільки при призначені допомоги УПСЗН перевіряє цей факт.

З урахуванням вищенаведеного, Ви маєте всі необхідні документи та зможете перетнути кордон.

Згідно з п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57- 95-п#Text), громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому — сьомому, дев'ятому та десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, або дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил виїзду за межі України зобов'язані повернутися до України не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

Таким чином, встановлене зобовʼязання повернутися раніше ніж бабуся або разом з бабусею, без бабусі можливо виїхати за наявністі вищенаведених документів та довідки про перебування бабусі на консульському обліку за кордоном.

Відповідальність за порушення цієї норми, станом на сьогодні не встановлено, однак можливо передбачити(в законодавстві не підтверджено), що у разі її порушення, повторно на цій підставі виїхати буде неможливо. Якщо ж норму не порушувати, то виїжджати можливо разом з бабусею або до бабусі(при перебувані на консульському обліку) необмежену кількість.

Слід зауважити, що порушення законодавства про мобілізацію та порушення перетинання кордону неможливо(204-1,210-1 КУпАП, ст.ст.336 та 337 КК), оскільки особа перетинає кордон згідно чинного законодавства (п.2-1 Постанови№57) та звільнений від мобілізації відповідно до абз.12 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text).

Слід зазначити, що повернення громадян України на територію України не обмежується, так згідно п.7 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України", громадяни в'їздять в Україну без будь-яких обмежень. 

Якщо у Вас залишилися додаткові питання, можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів (0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram