Консультація по супроводу дружини з інвалідністю за кордон

Доброго дня! Хотів би проконсультуватись по виїзду за кордон. Буду завтра супроводжувати дружину з 3 групою інвалідності. Начитався на форумах, що часто вимагають спільну прописку і т.д. З документів будемо пред`являти: паспорти, свідоцтво про шлюб, пенсійне посвідчення дружини. Деякі радять виїжджати через Молдову, Румунію, а не через Польщу. Там начебто прикордонники більш лояльні. У мене з дружиною є різниця у віці, прописка не спільна, прізвища різні. Щоб Ви мені порадили? З Вашоє практики чи є різниця через який КПП їхати, розглядаю потяг на Перемышль, або автобусом на Кишинів. Дякую

07.06.2023 11:28 448

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (далі – Правила).

На сьогодні у Правилах є пункт 2-1, яким встановлено наступне (у частині, що стосується Вашого питання):

«2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

 

особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

 

особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність;

 

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому — сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.».

Тобто, Ви маєте право на виїзд за кордон як супроводжувач дружини з інвалідністю 3ї групи.

Зверніть увагу, виїхати таким чином Ви зможете без обмеження кількості разів виїзду у якості супроводжувача (відповідне обмеження було скасовано).

При цьому, для виїзду за кордон Вам не потрібно жодних документів від військкомату.

Виїжджати потрібно буде разом із дружиною у двох, потім дружина зможе сама повернутись та знову виїхати за потреби, Ви також зможете самостійно повернутись.

Водночас, повернутись потрібно буде не пізніше дня повернення на територію України Вашої дружини (прямої відповідальності за таке не повернення законодавство не містить).

 

Будуть необхідні наступні документи:

  1. документи про інвалідність дружини (один чи декілька – посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу); !для виїзду довідка МСЕК не підходить!
  2. свідоцтво про шлюб з дружиною;
  3. якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваша дружина, а ви її чоловік);

 

Документи із собою мають бути в оригіналах або нотаріально засвідчених копіях.

Для виїзду за кордон також будуть потрібні закордонні паспорти.

Правила перетину кордону не вимагають спільної прописки у випадку супроводження дружини. Вказані вами документи підходять для виїзду. Різниця у віці також немає значення для виїзду.

Принципової різниці у виїзді через певний пункт пропуску немає. Їдьте як вам буде більш зручно.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram