Право на відстрочку від мобілізації

Чи має право на відстрочку від мобілізації онук, якщо він оформить опікунство над своєю бабусею, інвалідом 2-ї групи, яка потребує сторонньої допомоги? У бабусі є донька (мама онука), яка є інвалідом 3-ї групи і при цьому доглядає ще і свого 82-х річного батька, який прикутий до ліжка. Так, як вона, будучи сама інвалідом 3-ї групи, не справляється з обов`язками по догляду за двома престарілими батьками, то чи може її син оформити на себе опікунство за бабусею і чи буде це приводом для відстрочки від мобілізації? Дякую завчасно.

18.10.2024 20:48 50

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 1 рік
63 відгука (60 +) (3 -)
Консультацій: 297
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Якщо мова йде про догляд, то відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" право на відстрочку мають члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;

Відповідно, сам факт наявності у мами онука інвалідності третьої групи не є достатньою підставою для отримання відстрочки по догляду. Потрібно щоб мати онука за висновком МСЕК чи ЛКК сама потребувала постійного догляду.

Щодо опікунства, то відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", право на відстрочку мж опікун особи, визнаної судом недієздатною. Недієздатність особи визначається перш за все її психічним станом і наявність інвалідності по соматичним (не психічним) захворюванням не є підставою для оформлення опікунства за особою. Якщо ж бабуся страждає психічними захворюваннями - такий варіант є реальним.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram