Звільнення з ЗСУ

Підпунктом "г" пунку 2 частини 4 ст. 26 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу" (далі - Закон) встановлено, що звільняються з військової служби через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):
у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи
Питання. В деяких публікаціях вираз "з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю" адвокати трактують, що група інвалідності дружини/чоловіка НЕМАЄ значення. Правдиве це трактування чи ні?

12.12.2022 14:34 672

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

В Законі України "Про військовий обов'язок та військову службу" (абзац 5 підпункт "г" пункт 2 частина 4)  все чітко вказано:

Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану через такі сімейні обставини:

- у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Що стосується частих посилань на те, що у дружина повиннна бути інвалідність І або ІІ групи - то це із-за невірного трактування положень статті 26 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", адже насправді фраза "із числа осіб з інвалідністю I чи II групи" відноситься до "своїх батьків чи батьків дружини".

Тобто обов'язкова умова - дружина із числа осіб з інвалідністю, без указання групи інвалідності! Далі йде сполучник "та/або". Якщо відкрити тлумачний словник української мови, то прочитаємо:Сполучник "Або" уживається на означення того, що з ряду перелічуваних предметів (явищ і т. ін.) можливий тільки один.

Сполучник "та" уживається для поєднання двох; рівноправних синтаксичних одиниць.

Таким чином, фактично абзац 5 закону складається з двох положень, кожне з яких може бути задіяне окремо одне від одного.  

При цьому закон не вказує - яка саме група інвалідності повинна бути. Якщо група інвалідності не вказана - це означає, що вона може бути любою - достатньо навіть ІІІ групи інвалідності.

Подавайте рапорт на звільнення за сімейними обставинами. В разі відмови  у звільненні - оскаржуйте.

Якщо буде потрібна допомога - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Сергій
    Сергій
    1 рік
    Консультацiя № 42617
    Звільнення з ЗСУ

    Гарна, змістовна відповідь. Все чітко і зрозуміло навіть, як то кажуть, на хлопський розум

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram