Звільнення працівниці, яка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років і переїхала закордон

Працівниця знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років. Під час відпустки вона переїхала на батьківщину чоловіка в Вірменію. Останім днем відпустки 26.06.2020року, вона забажала звільнитися в зв"язку з неможливістю вийти на роботу. Заяву про звільнення вона відправила поштою 10.06.2020 року. Лист прийшов з запізненням, після вказаної дати звільнення.

Чи можна звільнити її тою датою яку вона вказала, а наказ зробити датою коли надійшов лист?

12.07.2020 17:44 1331

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Між працівником та підприємством трудові стосунки здійснюються на підставі договору (трудового договору). Заява про прийняття та відповідний наказ, а також заява про звільнення та відповідний наказ – це фактично той самий трудовий договір, але не у формі одного документа, а у формі обміну документами – пропозиції та її прийняття. Враховуючи діючий в нашій державі принцип свободи договору особи вправі самостійно встановлювати такі договоорні умови, які вони вважають за потрібне. Проте, стосунки між працівником та роботодавцем це стосунки, які не вважаються рівними, оскільки роботодавець це більш зацікавлена і захищена особа ніж працівник.

За таким, оскільки заява від працівника була датована, ви маєте право видати наказ (або фактично підписати договір) тією датою, про яку ви домовились. Але! Вам потрібен документ, який підтвердить прийняття працівником факту його звільнення датою заяви, а не датою наказу, оскільки ви отримали заяву пізніше її дати. Тобто, вам потрібен документ від працівника (його заява) про те, що він не заперечує проти видання наказу пізнішою датою ніж заява. Цей документ потрібен, щоб уникнути двоякого тлумачення ситуації, що склалася між працівником та роботодавцем. Тобто, вам необхідно узгодити окремим документом факт різності у датах. Якщо такого документу не буде, то виникають питання у різниці дат подання заяви та її оформлення наказом, що є підставою для визнання такого наказу недійсним. Для того, щоб цього не виникало потрібно отримати письмову згоду про прийняття цієї різниці сторонами, тобто фактично потрібно узгодити усунення двоякого тлумачення, тобто домовитись про те, що обидві сторони (працівник і роботодавець) на такі умові згодні.

Таким чином, підприємство має право видати наказ датою пізніше ніж дата заяви про звільнення за умов наявності додаткової заяви від працівника, що він згоден з такими умовами, тобто з тим, що наказ буде виданий датою пізніше. В іншому випадку, за умов відсутності узгодження, залишається прогалина, яку можна використати на шкоду підприємству.

Всього найкращого!

 З повагою,

Клименок Інна Олександрівна

Звертайтесь на мій e-mail: klimenok.inna@gmail.com

або за телефоном (вайбер): +380-98-777-40-76

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram