Виїзд за кордон

Доброго дня! Планую супроводжувати мою дружину, інваліда третьої групи, за кордон. Усі документи справжні на руках. Розумію, що законодавство наразі це дозволяє. Але як діяти, якщо прикордонний службовець, порушуючи законодавство, заборонятиме виїзд?
Дякую
Володимир

13.12.2022 11:35 631

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1853
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

Дійсно, у відповідності до статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, не підлягають мобілізації особи, у яких дружина із числа осіб з інвалідністю. 

У відповідності до Правил перетинання державного кордону громадянами України , виїзд за межі України дозволено тим особам, які не підлягають мобілізації особи. 

Таким чином, Ви маєте повне право виїхати за кордон.

Перелік необхідних документів:

- закордонні паспорти;

- свідоцтво про шлюб (оригінал або нотаріально завірена копія;

- документи що підтверджують інвалідність дружини (посвідчення особи з інвалідністю, пенсійне посвідчення) - оригінал або нотаріально завірена копія. Зверніть увагу: для прикордонників  довідка МСЕК вже не вважається документом, що посвідчує інвалідність. 

Що робити, якщо прикордонники відмовляються пропускати через кордон: в такому разі вони зобов'язані видати Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України. Не видають рішення - дізнайтесь прізвище начальника зміни, дзвоніть на гарячу лінію (телефон довіри ДПСУ) і реєструйте скаргу. 

Що робити після видачі Рішення:

В рішенні буде вказано номер прикордонного загону та його адреса. Берете Рішення, берете всі документи, і разом з дружиною йдете на прийом до начальника прикордонного загону. У відповідності до діючого законодавства, начальник прикордонного загону маж право одноосібно змінити або взагалі скасувати Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України. 

Якщо за якихось незрозумілих причин начальник відмовляється скасувати це рішення:

Направляєте йому заяву Укрпоштою цінним листом із описом вкладення з кур'єрською доставкою. В заяві описуєте ситуацію, просите скасувати протиправне Рішення. До заяви прикріплюєте ксерокопії всіх своїх документів. 

На таку заяву обов'язково буде письмова відповідь. Якщо відповідь буде негативною, то потрібно подавати скаргу в ДПСУ на протиправні дії, та можливо подавати позов до суду про скасування рішення про відмову. 

Я розписав весь алгоритм дій, тобто свідомо припустив всі можливі найгірші сценарії, але на практиці, в саме вашій ситуації, впевнений що до суду діло не дійде. Зазвичай достатньо дзвінка на гарячу лінію, або спілкування з начальником загону. 

Якщо щось незрозуміло або залишилися питання- пишіть на пошту ddmitr@ukr.net або вайбер 0505459070

З повагою, Дмитро Дончак.  

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Володимир
    Володимир
    1 рік
    Консультацiя № 42645
    Виїзд за кордон

    Дуже дякую за швидку і розлогу відповідь!

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram