Шахрайські дії під час продажу авто

10.12.2022 Мною було придбано авто в людини яка займається перепродажем авто.
В сервісному центрі МВС в день покупки було зафіксовано, пробіг 93 тис.км. Перед покупкою машина перевірялась на неофіційному СТО де начебто було все в нормі . Після того як машина була придбана я повіз її на перевірку до офіційного дилера де було зафіксовано пробіг 138тис. на початку 2022 року. Що підтвердує факт скрученого пробігу.
Як діяти в даній ситуації? Як можно привести до відповідальності особу яка вчинила шахрайські дії?

14.12.2022 11:33 555

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

По-перше, Ви маєте право вимагати розірвання договору купівлі-продажу авто в зв’язку із тим, що продавець ввів Вас в оману продавши авто зі штучно зміненими показниками одометрів транспортного засобу і фактично продав Вам інше авто ніж запропоноване договором.

Для підтвердження потрібно буде надати відомості про фіксацію пробігу 93тис.км та пробігу 138тис.км. При розгляді справи в суді може виникнути потреба в призначенні експертизи для встановлення факту втручання в механізми та факту самовільної зміни показників пробігу (залежить від обставин).

Вимагати можна не тільки розірвання договору, а також стягнення компенсації понесених збитків та моральної шкоди за введення в оману.

Примітка. Потрібно мати на увазі, що звернення за захистом до суду має сенс за умов, якщо в договорі зазначена ціна, яка була фактично сплачена. Якщо за договором ціна занижена, то поверненню підлягатиме сума, що зазначена в договорі, а не фактична. Пишу про це, бо є дуже поширеною практика заниження ціни продажу за договором.

Також, можна подати заяву до органів МВС про вчинення шахрайства за ст.190 КК України, введення Вас в оману (зловживання довірою) і здійснення продажу авто з незаконно зменшеними показниками пробігу в результаті чого продавець здійснив неправомірний продаж і отримав кошти від продажу злочинним шляхом. До заяви необхідно додати копії відомостей про обидні фіксації пробігу, копію договору.

Вам потрібно мати на увазі, що прямі дієві механізми протидії такому негативному явищу як "скручування пробігу" в законодавстві досі відсутні, зміни заплановані, але не внесені (на розгляді) і тому, потерпілим від таких шахрайських дій захищатися складно.

Але, Ви маєте право звернутись і до суду, і в правоохоронні органи, проте слід враховувати, що Вам потрібно буде нести певні витрати на всі ці процеси і на це буде витрачатись певний час, а тому доцільність таких дій потрібно визначати в кожному випадку окремо. Все залежить від істотності завданої Вам шкоди продажом авто з різницею пробігу та ціною договору.

Якщо є уточнення, чи питання, пишіть.

Якщо в подальшому виникнуть будь-які питання, які потребують юридичної допомоги обов’язково звертайтесь.

Контакти для зв’язку: вайбер: 098-777-4076; 093-764-9084; телеграм: @Inna_A_1;

 

Дякую за звернення!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram