Надходження грошей через SWIFT на раханок без ФОП

Вже десь близько року отримую кошти з AdSense через сфивт (1500-2000$ місяць) і сказали знайомі що за це треба сплачувати податки. Як тепер правильно зробити? Дехто каже нічого не роби бо якщо відкриєш ФОП відразу привернеш до себе перевірки податкової, а інші що треба відкривати. Чи дійсно надходження цих грошей може зацікавити податкову? І що дійсно краще робити в цій - Залишити все як є чи відкривати ФОП?

29.12.2022 17:11 806

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. 

Реєстрація ФОП не має ніякого значення для доходу отриманого до його реєстрації. І його реєстрація жодним чином не впливає на можливість перевірки доходу отриманого раніше. 

При цьому згідно чинного законодавства ви повинні сплачувати податок з доходу в тому числі з джерел за межами України. Дохід отриманий від надання послуг для Google AdSense без реєстрації ФОП оподатковується за ставкою 19,5% (18% Податок на доходи фізосіб + 1,5% військовий збір). 

ЗА умови декларування та сплати податків співпрацювати з Google AdSense можна і без ФОП, але це дасть можливість сплачувати податків менше ніж як просто фізособа. 

У вашому випадку відповідно до чинного законодавства доцільно зробити наступні дії: 

1. Подати декларацію про майновий стан за 2022 рік (подається онлайн через електронний кабінет платника податку) вказавши суму річного оподатковуваного доходу за 2022 рік. Подати декларацію потрібно до 01.05.2023 року. 

2. Сплатити визначену суму податку за 2022 рік. Сплату також можна зробити за реквізитами через електронний кабінет. Строки сплати податку до 01.08.2023 року за 2022 рік. 

Рекомендую все ж відкрити ФОП на спрощеній системі оподаткування 3 група 5%. Це дасть можливість сплачувати податок за меншою ставкою.

Податки за умови отримання доходу як ФОП 3 групи:

Єдиний податок - 5% від суми коштів отриманих на рахунок ФОП (проти 18% ПДФО)

ЄСВ - 1420 грн. на місяць.

Військовий збір ФОП єдинник не сплачує.

Єдине, що ФОП 3 групи має ліміт доходу на рік не більше

Бажаю успіху.   

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram