Юридичний супровід, питання обліку військовозабов'язаного без досвіду служби.

Я працюю вчителем на 1 ставку, у комунальному закладі загальної освіти (Школа).

Наразі -мені надали повістку для уточнення даних, я написав заяву- прошу надати мені відстрочку від мобілізації для продовження професійної діяльності.  У центрі комплектування сказали, що ви маєте обійти медогляд, а всі інші питання потім. Заяву не прийняли.

Тому- необхідна консультація, враховуючі маленьку дитину, та професійну діяльність.  Яким чином донести їм заяву через листа, та отримати відповідь- і далі вже проходити медогляд.

Питання:

Вчитель з повним навантаженням, має право на відстрочку?

Який термін відповіді за законом, має надати центр- комплектування на мою заяву ( листом замовним з переліком документів).

Що має бути, довідка з роботи копія диплома, чи має копія бути завірена, чи напис: згідно оригіналу підійде?

04.01.2023 11:47 808

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
728 відгуків (727 +) (1 -)
Консультацій: 1907
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. Ви маєте право на відстрочку.

Згідно до ч.3 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Тобто, Ви як педагогічний працівник закладу середньої освіти маєте право на відстрочку за умови, якщо це Ваше основне місце роботи та ви працюєте не менше 0,75 ставки.

Якщо Ви працюєте на повну ставку, Ви безумовно не підлягаєте призову під час мобілізації.

2. Конкретних строків розгляду заяви профільним законодавством не передбачено. Крім того, профільним зак-вом не передбачено взагалі порядок надання відстрочки, та яким чином вона має бути оформлена. Тому, зазвичай документи що подаються на підтвердження права на відстрочку лише залучаються до Вашої особової справи в ТЦК СП (військоматі), та Вас більше не турбують. Що Вам теоретично можуть надати на підтвердження факту надання відстрочки: або довідку (довільної форми) про надану відстрочку, або витяг з протоколу засідання комісії з надання відстрочки, або проставити штамп в військово-обліковому документі (квитку або тимчасовому посвідченні) про надану відстрочку. Я кажу "теоретично", адже на жаль профільним законодавством чіткого алгоритму немає.

Щодо строків розгляду заяви, то тут варто керуватися загальними правилами, що передбачено Законом України "Про звернення громадян" (див. за посиланням:Про звернення громадян | від 02.10.1996 № 393/96-ВР (rada.gov.ua). Згідно до ст. 20 Закону, термін розгляду заяв-не більше 1 місяця з моменту отримання заяви. 

Відмовляти Вам у прийнятті заяви теж не мали права. Згідно до ст.ст. 1, 13 Закону, у Вас зобов'язані були прийняти заяву (будь-яку) та зареєструвати її в порядку, визначеному Постановою КМУ від 14 квітня 1997 р. № 348 (див. за посиланням: Про затвердження Інструкції з ді... | від 14.04.1997 № 348 (rada.gov.ua)

Щодо направлення на ВЛК, то не хвилюйтеся це нормальна практика. Це правила військового обліку та ці процедури мають проходити всі, не зважаючи на те чи підлягають такі особи призову під час мобілізації. Особливо тих направляють на ВЛК, хто в 27 років не знімався з обліку призовників та не ставав на облік військовозобов'язаних. ВАм головне мати документи на підтвердження права на відстрочку, та мобілізувати Вас не зможуть навіть при великому бажанні. Тож, проходьте ВЛК, після військомат отримує від Вас заяву з документами та турбувати вже не будуть.

3. Щодо документів.

Із практики яка вже склалася, довідка з місця роботи має бути в оригіналі (Вам роботодавець може видати ще за потреби). В довідці обов'язково має бути зазначено що Ви працюєте на повну ставку та на якій посаді працюєте.  Це буде достатнім підтвердженням Вашого права на відстрочку. За бажанням (та можливістю) можете також надати копію наказу про прийняття на роботу, завірену керівником закладу, копію трудової книжки теж завірена керівником. Але довідка з підписом керівника в оригіналі обов'язково має бути. Диплом не потрібно, він не підтверджує Вашого працевлаштування, від лише свідчить про навність педагогічної освіти.

*Зразок заяви 

                                                                                                 До      _______РТЦК та СП

                                                                                                           _________________

                                                                                                          Адреса: _______________

                                                         

                                                                                                      Від: ПІБ

                                                                                                              ________року народження                         

                                                                                                             Адреса проживання:

                                                                                                              Тел.:

 

                                                                       Заява

Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації  на підставі  ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»  як педагогічному працівнику закладу загальної середньої освіти, який працює на повну ставку за основним місцем роботи в ЗОШ №________ (вказати в якій школі).

Вказані вище обставини  підтверджуються: Довідкою №____від________, копією  Наказу про прийняття на роботу №____від________.

 

Додатки:

  1. Довідка №____від________,
  2. Копія Наказу №_____від_________

 

 

дата                                                   підпис                                                       ПІБ

 

 У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com  або на Вайбер

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram