Мобілізація

Доброго дня.
Необхідна Ваша допомога з такого питання.
Умови: мій друг працює завідувачем навчальної лабораторії вищого навчального закладу ( педагогічний працівник) на повний посадовий оклад, а також асистентом кафедри на 0,5 посадового окладу (науково-педагогічний працівник). Має науковий ступінь кандидата наук.

Чи має він право на відстрочку від мобілізації згідно норм законодавства? Якщо так, то в разі отримання повістки, які неохідно надати документи до військкомату.

Чи може він бути заброньований навчальним закладом? Що для цього потрібно?

02.02.2023 10:35 943

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

- Діюче законодавство не надає Вашому другу право на відстрочку.

Відповідно до положень абз. 3 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Законів № 2745-VIII від 06 червня 2019 року та № 2196-IX від 14 квітня 2022 року, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Таким чином, право на відстрочку мають лише наукові і науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів, за умови, що вони мають вчене звання та/або науковий ступінь та працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Педагогічні працівники закладів вищої освіти - не мають права на відстрочку. Право на відстрочку надано лише педагогічним працівникам закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти.

Згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 року № 963, посада завідувача навчально-методичного кабінету (лабораторії) відноситься до посад педагогічних працівників.

Отже, посада завідувача навчальної лабораторії вищого навчального закладу не дає Вашому другу права на відстрочку від мобілізації.

Посада асистента кафедри на 0,5 посадового окладу також не надає Вашому другу права на відстрочку від мобілізації. Оскільки обов’язковою умовою для отримання відстрочки є робота не менш як на 0,75 ставки за основним місцем роботи.

Крім того, для отримання відстрочки науково-педагогічному працівнику ВНЗ необхідно мати вчене звання та/або науковий ступінь.

Отже, лише за умови наявності вченого звання/наукового ступеня і переведення його на посаду асистента кафедри, як основного місця роботи, не менш як 0,75 ставки, він матиме право на відстрочку.

Документами, що підтверджуватимуть право на звільнення від призову за мобілізацією, будуть:

- довідка з місця роботи, яка видається навчальним закладом. Довідка подається до ТЦК та СП (військкомату) лише в оригіналі. В довідці обов’язково має бути зазначено те, що чоловік працює за основним місцем роботи на 0,75 ставки та на якій посаді працює.

- нотаріально посвідчена копія диплому, що підтверджує наявність наукового ступеню.

Додатково звертаю Вашу увагу, що 27 липня 2022 року Верховною Радою України прийнято Законопроект № 7352.

Згідно з запропонованими цим законом змінами право на відстрочку від мобілізації матимуть:

- «наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники, за умови що вони працюють у наукових установах та організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки».

На сьогодні цей закон ще не підписано Президентом України.

Після підписання цього закону Президентом України, Ваш друг матиме право на відстрочку від мобілізації.

Щодо бронювання, то вважаю, що в даному випадку це неможливо. Оскільки, відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76, необхідно щоб відповідним рішенням центрального органу виконавчої влади навчальний заклад був віднесений до підприємств критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram