Чи може місцева влада змусити директора школи цілодобово охороняти укриття?

На території школи є укриття. Місцева влада установила що під час відпустки (літній період) директор школи повинен забезпечити цілодобову охорону і доступ до укриття. Тобто працювати охоронником.
Чи може місцева влада змусити директора школи цілодобово охороняти укриття? Які закони тут порушуються і як діяти в цій ситуації?

06.06.2023 17:21 632

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 733

Вітаю!

Нормативна база

ДИРЕКТОРА ШКОЛИ ЗРОБИТИ ОХОРОНЦЕМ УКРИТТЯ НЕМОЖЛИВО,  БО ЦІЄЇ ФУНКЦІЇ НЕМАЄ В ЙОГО КОНТРАКТІ.

Керівником закладу загальної середньої освіти може бути особа, яка:

  1. є громадянином України, вільно володіє державною мовою;
  2. має вищу освіту ступеня не нижче магістра;
  3. стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше трьох років (крім керівників приватних, корпоративних закладів освіти);
  4. організаторські здібності;
  5. стан фізичного і психічного здоров’я, що не перешкоджає виконанню професійних обов’язків;
  6. пройшла конкурсний відбір та визнана переможцем конкурсу відповідно до Закону (частина перша статті 38 Закону).

Керівник державного, комунального закладу загальної середньої освіти обирається на посаду за результатами конкурсу  , що проводиться відповідно до вимог Закону та положення про конкурс, затвердженого засновником або уповноваженим ним органом (посадовою особою) (частина перша статті 39 Закону).

Конкурсна комісія має складати від 6 до 15 людей на паритетних засадах:

•        представник або представники засновника;

•        представник місцевої державної адміністрації або управління ДСЯО;

•        представники інститутів громадянського суспільства. Наприклад, професійні спілки, експерти в загальній середній освіті, об’єднання директорів тощо.

З ВАМИ УКЛАДЕНИЙ ТРУДОВИЙ ДОГОВІР, В ЯКОМУ ПОВНІСТЮ ВИЗНАЧЕНІ ВАШІ ОБОВ'ЯЗКИ. 

АЛЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ УЧНІВ - ЦЕ ВАШ ОБОВ'ЯЗОК. 

Нормативна база

ТАКОЖ ЗАСНОВНИК ЗОСШ МАЄ ПРАВО ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ ПРО НАДАННЯ УКРИТТЯ , ЯКЕ ЗНАХОДИТЬСЯ В ШКОЛІ,  ДЛЯ ПОТРЕБ НАСЕЛЕННЯ. 

ДЛЯ ПІДТРИМКИ В РОБОЧОМУ СТАНІ УКРИТТЯ, КОШТИ ВИДІЛЯЄ МІСЦЕВА ВЛАДА.

АЛЕ ЙОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ТА ОХОРОНА ПОКЛАДАЄТЬСЯ НА ДИРЕКТОРА ЗОСШ.

ЦЕ ТРЕБА РОБИТИ В МЕЖАХ ШТАТА ШКОЛИ, КОТРІ ЗАТВЕРДЖЕНІ ЗГІДНО

"Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти" ,які затверджені  Наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 N 1205.

Зокрема є такі посади:

- Завідувач господарства ;

- Гардеробник ;

- Робітник з комплексного обслуговування й ремонту будівель (або слюсар-сантехнік, столяр та інші) ;

- Підсобний робітник ;

- Сторож* (Штатна одиниця посади сторожа вводяться з метою забезпечення охорони приміщень та споруд шкіл упродовж необхідного для цього часу, де немає можливості передати охорону приміщення на пульт позавідомчої охорони ).

В ЇХ ПОСАДОВІ ІНСТРУКЦІЇ МОЖНА НАКАЗОМ ВВЕСТИ ОБОВ'ЯЗОК ОБСЛУГОВУВАННЯ, ОХОРОНИ ТА НАДАННЯ ДОСТУПУ ДО УКРИТТЯ.

ЩОСЬ ВІД ВАС ВИМАГАТИ, МОЖЛИВО, ЯКЩО ВАШЕ УКРИТТЯ СТОЇТЬ НА ОБЛІКУ.

 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій» від 29 липня 2022 року № 2486-IX (опублікований 24 серпня 2022 року). Серед інших закон містить такі положення: «…у разі приведення єдиної державної системи цивільного захисту, її складових у режим підвищеної готовності, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного стану та в особливий період захисні споруди цивільного захисту, споруди подвійного призначення, найпростіші укриття незалежно від форми власності повинні приводитись у готовність до прийому населення у термін, що не перевищує 24 годин ...»,

«утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється їх власниками, користувачами, юридичними особами, на балансі яких вони перебувають ... за рахунок власних коштів».

Найпростіше укриття – фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, в якій можливе тимчасове перебування людей для зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також засобів ураження в особливий період.

Але це не означає, що ваш підвал за визначенням є найпростішим укриттям. Такого правового статусу він набуває у випадку включення до фонду захисних споруд цивільного захисту – у разі постановки на облік. Облік споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів, що знаходяться на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць (районів, міст та інших населених пунктів, районів у містах Київ та Севастополь, об’єднаних територіальних громад), ведуть районні, районні у містах Київ та Севастополь державні адміністрації, відповідні органи місцевого самоврядування.

Найпростіші укриття ставляться на облік на підставі акта оцінки об'єкта (будівлі, споруди, приміщення) щодо можливості його використання для укриття населення як найпростішого укриття, складеного за результатами обстеження об’єкта. Таке обстеження проводиться органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування разом із власником відповідного об’єкта.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram