Звільнення з роботи

Я зараз у відпустці - до 09.01 по факту, до 16.01 була написана заява(списати минулу відпустку 1 неділю), окрім цього залишилось офіційних 11 днів.
Я хотів би звільнитись з роботи, та не відпрацьовувати 2 неділі .
Питання: чи маю я право вказати у заяві що хочу використати остаток відпустки, щоб не виходити на роботу і мене було звільнено в останній день відпустки?
Чи є взагалі обмеження по кількості днів відпустки за раз?
Чи буде така відпустка оплачувана?

З повагою, Олександр

05.01.2023 13:21 645

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 457
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня, Олександре!

Ви маєте право подати заяву на звільнення за власним бажанням під час перебування у відпустці. 

Відповідно до статті 4 ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" роботодавець звільняє працівника у строк, вказаний у заяві, якщо підприємство розташоване в районі, де ведуться бойові дії, й існує загроза життю і здоров’ю працівника.

У протилежному випадку буде застосовуватися стаття 38 КЗпП України (попередження про звільнення за 2 тижні).

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією - https://ips.ligazakon.net/document/view/RE39004?an...

Однак, я так розумію Ви хочете продовжити відпустку та просити звільнити Вас останнім днем відпустки. Так, відповідно до ст. 3 ЗУ "Про відпустки" за бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки.

Звичайно, варто було це робити під час написання заяви на відпустку. Тому що у продовженні відпустки Вам можуть відмовити, так як її тривалість та період надання встановлюється графіком, а потім може бути змінений лише за погодженням з роботодавцем.

Крім того, відповідно до ст. 12 ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік. ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану". У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. 

У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація відповідно до статті 24 Закону України "Про відпустки".

Однак, як варіант можна надіслати відразу дві заяви: на звільнення за власним бажанням та про надання невикористаних днів щорічної відпустки з наступним звільненням.

Якщо буде потрібна консультація, можете звертатися з прямим питанням.

Буду вдячна за ваш відгук. Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram