Сплата ЕСВ

Доброго дня! Я працівница підприємства, (основна робота), додатково ФОП третьої групи. Сплату ЕСВ здійснювалось за основним місцем працевлаштування, однак у зв"язку з війною починаючи з травня по жовтень 2022 змушена була піти за влсаний рахунок у відпустку (топто за основним місцем роботи ЗП не нараховувалась, відповідно і ЕСВ), однак як ФОП я можу сплатити ЕСВ за цей період?. Починаючи з листопада мене перевели на ставку 2/3, але по утриманню ЕСВ я бачу не доплату (листопад утримано 1321,66, грудень - 1259,34) коштів до мінімального внеску 1474 грн. (22% від мзп - 6700 грн.), як мені поступити сплати за ці місяці повну сумму ЕСВ (1474), або частково до суми. Як у звіті про нарахуваня ЕСВ (зараз буду звітувати , як ФОП, подача за рік декларації та нархування ЕСВ), якщо не сплачу то що тоді (штрафи, не донарохування штажу)? Дякую.

09.01.2023 08:44 627

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Добро дня. Дякую за вибір.

Головне що потрібно усвідомлювати в цій ситуації, це те що у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні, фізичні особи-підприємці сплачують ЕСВ добровільно (пункт 9-19 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"). Тобто, будь-які несплати або недоплати з боку Вашого роботодавця не спричинять донарахування зобов'язань та штрафних санкцій.

При цому, в разі несплати страхових внесків нарахування страхового стажу для подальшого обчислення пенсії не відбуватиметься.

Тому зараз, якщо ви бажаєте отримати повний стаж за 2022 рік, то Ви можете добровільно сплатити страхові внески за період з травня по грудень 2022 року в розмірі 1430 грн в місяць за травень - вересень 2022р, та 1474 грн. за жовтень-грудень 2022 року та подати звіт де відобразите такі сплати та періоди. Той факт, що підприємство сплатило не повну сумму ЕСВ за листопад, грудень 2022 року дає Вам право на отримання страхового стажу але за неповний місяць і доплатити має право тільки підприємство. Адже фізична особа-підприємець, в разі прийняття рішення про добровільну сплату ЕСВ, повинна сплачувати не менше суми мінімального страхового внеску.

В разі,якщо ви не будете здійснювати самостійної сплати, то Вам не потрібно подавати звіт і Вам буде зараховано за 2022 рік чотири повні місяці страхового стажу (січень-ківтень) та два неповні (листопад, грудень). Будь яких негативних фінансових наслідків при цьому не виникне.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (дзвінки або будь-який мессенджер).

Сподіваюсь інформація була корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Микола
    Микола
    1 рік
    Консультацiя № 43263
    Сплата ЕСВ

    Спасибо за консультацию. Все подробно и информативно

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram