Відстрочка від військової служби за станом здоров'я

Я студент, маю проблеми зі здоров`ям, зокрема пошкодження зв`язок гомілковостопного суглоба, чи можу я отримати відстрочку від військової служби маючи таку проблему?

15.01.2023 01:55 685

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1869
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

Для того, щоб отримати відстрочку або взагалі звільнення від мобілізації, необхідно пройти ВЛК (військову лікарську комісію) при військкоматі, яка визначить ступінь вашої придатності до служби. В свою чергу, ступінь придатності до служби визначається за допомогою Розкладу хвороб Наказу Міністерства оборони України 402. У відповідності до цього наказу, названа Вами проблема відповідає статтям 78 (травми верхніх та нижніх кінцівок), та 81 (стани після проведеного лікування з приводу травм). 

З вашого питання неможливо точно визначити ступінь тяжкості травми,  коли вона отримана, та чи проводилось лікування, а якщо проводилось то з якими наслідками. Тому я напишу загальні формулювання, які потім можна буде уточнити шляхом спілкування поза цим сервісом. 

Отже, якщо ВЛК встановить статтю 81 (а це можливо тільки якщо Ви на медогляді надасте документи, що підтверджують проведення лікування/операції з метою відновлення функції суглоба), то вам видадуть постанову, яка зафіксує тимчасову непридатність до служби строком до 2-х місяців. З спливом зазначеного часу необхідно буде знову пройти ВЛК. При проведенні повторної ВЛК лікарі повинні визначити - чи достатньо було надано часу для відновлення функцій суглоба, чи моде необхідно продовжити лікування тощо. Якщо знову буде записано тимчасову непридатність, то при після цього при проведенні вже третьої ВЛК,  лікарі вже не зможуть знову надати тимчасову непридатність, а будуть змушені приймати остаточне рішення щодо вашої придатності до військової служби. 

В будь-якому разі, вказане рішення буде прийматися на підставі статті 78 Розкладу хвороб Наказу міністерства оборони України 402.

В залежності від тяжкості захворювання, стаття 78 поділяється на 4 підгрупи:

78-а : непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку;

78-б : непридатність або обмежена придатність встановлюється індивідуально;

78-в : придатність або обмежена придатність встановлюється індивідуально;

78-г : придатні до служби. 

При цьому слід зауважити, що в умовах воєнного стану за статтями з індексом "в" (в нашому випадку це стаття 78-в) записується висновок ВЛК "придатний до служби. А в більшості випадків за статтями з індексом "б" (в нашому випадку це стаття 78-б) висновком буде "обмежена придатність". 

Що таке обмежена придатність? Вас не можуть направити служити на посади з фізичними навантаженнями, не повинні направити в зону бойових дій, але мають право направити на службу, наприклад при військкоматі, або в частини забезпечення. 

Також слід пам'ятати, що жодна з можливих статтей 78 не надає відстрочку: результатом буде або непридатність до служби з виключенням з військового обліку, або обмежена придатність, або повна придатність. 

Тепер розглянемо можливі варіанти отримання в висновку ВЛК статті 78-а , або ж статті 78-б. Інші два варіанти взагалі не будемо розглядати, бо вони фактично означають одне і теж саме, тобто повну придатність. 

В поясненнях до статті 78 вказано, що до пункту "а" належать значні порушення функцій кінцівки, наслідки неправильно зрощених переломів та наслідки невдало проведеного лікування. 

До пункту "б" статті 78 належать помірні порушення функцій кінцівки та інші негативні наслідки після незадовільних результатів лікування. 

Отже, з наведеного слідує, що для встановлення статтей 78-а або 78-б в будь-якому разі необхідно попередньо пройти лікування, за результатами якого ВЛК зможе встановити певну статтю Розкладу хвороб. 

Якщо Ви на момент проходження медогляду ще не будете мати результатів лікування, тобто взагалі не лікували свою травму, то ВЛК скоріше за все направить Вас на лікування та запише статтю 81, з встановленням тимчасової непридатності строком до 2-х місяців. 

Якщо залишились питання, або у вас є на руках результати обстеження, ачи виписка з лікарні, то можете переслати мені на мою ел.пошту ddmitr@ukr.net - і тоді можливо я підкорегую консультацію. 

З повагою, 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram