Звільнення або перевод військовослужбовця під час війни за сімейними обставинами

Доброго дня!Мій син був резервістом.В липні 2022 його призвали по мобілізації. Я вже чотири роки інвалід 2 групи.онкологія. Не лежача.але після всіх лікувань маю багато ускладнень. КРІМ меншого сина маю ще трьох дітей.У мене питання - чи можна його зараз звільнити зі служби ( він не в зоні сильних бойових дій ) абож хоч перевести служити поближче до мене? Якщо це можливо - то куди треба звертатись і що для цього потрібно? Просто в тому році юрист мені тут на місці сказали.що якщо я не лежача.то його призвуть.

15.01.2023 11:32 792

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Так, Ваш син має право звільнитися зі служби з такої підстави.

Якщо у мобілізованого військовослужбовця є:

- мати з інвалідністю І або ІІ групи, то він може звільнитися з ЗСУ.

Відповідно до п.п. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий облік та і військову службу», військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану через такі сімейні обставини або інші поважні причини:

- у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).

Звільнення можливе на будь-якому етапі проходження військової служби.

Тому, вашому сину необхідно звернутись до свого безпосереднього (прямого) командира (по команді) з рапортом про звільнення на підставі п.п. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий облік та і військову службу» та долучити до рапорту наступні документи (необхідно щоб документи були нотаріально посвідчені):

- копію довідки МСЕК матері;

- копію пенсійного посвідчення матері (де було б зазначено групу інвалідності) - за наявності;

- копію свідоцтва про народження;

- копію паспортів матері та сина.

Відповідно до п. 233 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008, у рапорті про звільнення обов’язково зазначаються: підстава звільнення з військової служби (у вашому випадку п.п. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий облік та і військову службу» - «у зв’язку з наявністю матері із числа осіб з інвалідністю ІІ групи»); думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю; районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Зазначені відомості обов’язково мають бути вказані в рапорті, інакше в задоволенні рапорту може бути відмовлено з тих формальних причин, що він не відповідає встановленій формі.

Рапорт обов’язково подавати в двох екземплярах. Один з додатками (документами) - для військової частини, інший екземпляр - для сина, щоб в ньому поставили відмітку про отримання рапорту.

Строк розгляду рапорту про звільнення - 30 календарних днів з моменту реєстрації документа у військовій частині (п. 3.11.6 «Інструкції з діловодства в Збройних Силах України»).

Прямий командир Вашого сина, після розгляду рапорту та його задоволення передає далі своєму прямому командиру з відміткою про власне клопотання по суті рапорту з питання про звільнення.

Норма п.п. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий облік та і військову службу» є вичерпною та не передбачає додаткових умов, окрім вказаних в нормі закону.

Стаття 26 Закону України «Про військовий облік та і військову службу» не містить будь-яких додаткових умов для звільнення зі служби (таких як: спільне проживання чи здійснення догляду за матір’ю-інвалідом, наявність у матері інших родичів і т.і.).

Отже, достатньо доведення самого факту родинних відносин матері і сина та інвалідності матері.

Але на практиці дуже часті випадки коли військова частина вимагає від військовослужбовця щоб він додатково надав документи, що підтверджують необхідність постійного стороннього догляду за матір’ю-інвалідом або відмовляють у звільнення з тієї причини, що в матері чи батька є інші діти, які можуть здійснювати за ними догляд.

Такі дії є незаконними і, у випадку відмови, їх необхідно оскаржувати.

Згідно статті 110 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, оскарження можливе двома способами: 1) звернення з позовом до суду; 2) поданням скарги відповідній посадовій особі.

Якщо у Вас є додаткові питання, - можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram