Захист документів від шахрайства при відправці їх адвокату

Випадок:
Моя дружина знаходиться за кордоном і бажає розлучитись. Вона найняла адвоката, щоб він зробив це за неї в Україні, і просить щоб я вислав йому документи: оригінал свідоцтва про шлюб, скан-копії паспорту, коду та довідки про місце проживання.

Проблема:
1. Я турбуюсь про те, що мої документи можуть бути використані в шахрайських цілях. Як цьому запобігти?
2. Після розлучення можна виписати дружину з квартири?

15.01.2023 22:28 731

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
244 відгука (243 +) (1 -)
Консультацій: 788
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго часу доби!

Стосовно ваших питань  можемо повідомити наступне

Адвокат повинен мати свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Цей документ засвідчує статус адвоката в Україні та надає право займатися цією діяльністю. 

Адвокатська діяльність з клієнтом здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги згідно із частиною першою статті 26 Закону України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, зокрема, є договір про надання правової допомоги та ордер.

Отже, добропорядність та чесність адвоката можна перевірити наявністю договору про надання правової допомоги між ним та дружиною. 

Договір про надання правової допомоги має містити чітко визначені повноваження адвоката щодо отримання персональних даних клієнта.

Офіційні відомості та інформацію про адвоката можна перевірити Єдиному реєстрі адвокатів України за посиланням https://erau.unba.org.ua/

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокату забороняється без згоди клієнта розголошувати відомості, що становлять адвокатську таємницю, використовувати їх у своїх інтересах або інтересах третіх осіб.

Пункт 8 статті 9 Правил адвокатської етики передбачає, що адвокат зобов’язаний забезпечити такі умови зберігання документів, переданих йому клієнтом, адвокатських досьє та інших матеріалів, що знаходяться в його розпорядженні і містять конфіденційну інформацію, котрі розумно виключають доступ до них сторонніх осіб.

Таким чином, якщо у дружини є відповідний договір про надання правової допомоги, відомості про адвоката є в Єдиному реєстрі адвокатів (все гаразд зі свідоцтвом адвоката), то ці моменти роблять ризики мінімальними, оскільки для практикуючого адвоката відповідно до закону передбачена відвідповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних. Окрім цього, добропорядний адвокат дотримується присяги адвоката  та адвокатської етики. 

Але, якщо з досье у адвоката все гаразд, то це не зобов’язує Вас надавати йому принаймні копії своїх особистих документів. 

Оскільки мова йде про розірвання шлюбу, то для складання позовної заяви достатньо буде лише інформації про Вас (ПІБ, дата народження, номер ІПН, адреса реєстрації та фактичного проживання, телефон, ел.пошта). Тобто, головне, щоб інформація стосовно Вас була зазначена у тексті позову (ч.3 ст. 175 ЦПК України), а копію паспорта, коду та довідки про місце проживання надавати не обоів’язково.  Ці копії документів надаються до суду за наявністю,  а довідку з місця проживання суд перевіряє самостійно. Отже, Ви можете адвокату повідомити усно чи письмово паспортні дані, номер коду та адресу, а копії можна не надавати. Цих даних буде достатньо для складання позову. Оригінал свідоцтва про шлюб можете вислати (в шахрайських цілях його не використати). 

Отже, відповіді на питання:

1. Я турбуюсь про те, що мої документи можуть бути використані в шахрайських цілях. Як цьому запобігти? - перевірте інформацію про адвоката. Якщо в наявності є договір, то це захищає і Вас, і дружину від ризиків. Надавати документи Ви не зобов’язані, достатньо просто повідомити дані. А дублікат свідоцтва про одруження адвокат, при необхідності,  може отримати самостійно у РАЦС. Якщо вирішити все ж таки відправити документи, то про всяк випадок відправляйте рекомендованим листом з описом вкладення документів. 
2. Після розлучення можна виписати дружину з квартири? - розлучення не позбавляє дружину права на реєстрацію місця проживання (прописку), тобто вона після розлучення не втрачає прописку.  Виписати дружину Ви можете лише за її згодою або в судовому порядку і лише у випадку, коли вона не є власником/співвласником житла, в якому вона прописана. При цьому, має бути встановлений факт відсутності проживання дружини у  приміщенні більше, ніж 6 місяців.

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючи питання, може написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram