Про мобілізацію

Хлопець перетнув кордон на початку війни, коли йому було 17 років, за кілька місяців до повноліття, та перебуває за кордоном, чи буде він в такому випадку рахуватись ухилянтом, та чи взагалі йому щось може загрожувати

20.01.2023 02:39 669

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Оскільки хлопець у віці 17 років перетнув кордон цілком на законних підставах та на законних підставах перебуває за кордоном, то він не може вважатись ухилянтом, а також нести будь-яку відповідальність лише за те, що не повернувся в Україну і продовжує перебувати за кордоном.

Закон не має зворотної дії, а тому застосувати до такого хлопця відповідальність неможливо.

Крім того, в разі повернення хлопця в Україну притягти його до адміністративної або кримінальної відповідальності лише за те, що він знаходився за межами України у призовному віці також не можливо.

Так, відповідно до частини 4 статті 1 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

При цьому, згідно статті 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну.

До чоловіків у віці від 18 до 60 років, які виїхали з України до запровадження обмежень на виїзд на період дії воєнного стану, санкції під час їхнього повернення не мають застосовуватися, оскільки вони виїхали на законних підставах.

Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність.

Отже, нести будь-яку адміністративну або кримінальну відповідальність під час повернення в Україну чоловіки не повинні, якщо нічого не порушували й виїхали з України на законних підставах.

За таким, хлопець далі може перебувати за кордоном на законних підставах протягом відведеного терміну безвізового режиму.

Додатково до відома.

Постановою Кабміну від 30.12.2022 року №1487 затверджено порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, в тому числі тих, хто перебуває за кордоном.    

Так, відповідно до пункту 52 Постанови закордонні дипломатичні установи України:

  • інформують громадян, які перебувають на тимчасовому консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;
  • сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період);
  • повідомляють у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем перебування їх на військовому обліку;
  • ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком(додаток 15). Список зберігається в закордонній дипломатичної установі України протягом п’яти років.

Постановою визначено, що процедура взяття на військовий облік тих, хто виїхав за кордон, має бути розроблена протягом 6 місяців, починаючи з 05.01.2023 року.

Проте, реалізація даного пункту буде лише для громадян, які офіційно перебувають на консульському обліку, який є добровільним.

Контакти виконавця: вайбер: 098-777-4076; телеграм: @Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram