Отримання військового квитка для освітнього закладу

Я студент денної форми навчання (бакалавр) . військового квитка, після закінчення навчання на військовій кафедрі у 2015 р. НЕ МАЮ до сих пір. Не забрав його по власній ініціативі( не хотів йти у військкомат)

Тепер заклад освіти вимагає ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК ,приписного не достатньо. Коледж попереджає про відрахування з вузу через відсутність ВІЙСЬКОВОГО КВИТКА.

Маючи "на руках" довідку про навчання я готовий поїхати у РТЦ і СП (екс військкомат) ,але ПЕРЕЖИВАЮ і не впевнений що отримаю ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК без маніпуляцій зі сторони РТЦ і СП (екс військкомат) .
Чи можна отримати ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК іншими способами або без моєї участі . І чи можуть мені вручити повістку

23.01.2023 14:48 1900

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 462
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1) Чи можна отримати ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК іншими способами або без моєї участі .  - на жаль, без вашої участі ніяк. Так, відповідно до пункту 3 Порядку видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу, затвердженого наказом Міністерства оборони України 10.04.2017  № 206, видача військових квитків військовозобов’язаним проводиться Р(М)ВК за місцем їх перебування на військовому обліку на підставі заяви про видачу військового квитка (додаток 1).Військові квитки видаються під особистий підпис у відомості видачі військових квитків (тимчасових посвідчень) Р(М)ВК (далі - відомість) (додаток 2).

ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

Військово-обліковими документами є:

для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;

2)  І чи можуть мені вручити повістку - можуть, однак не хвилюйтеся. Ви маєте право на відстрочку від мобілізації відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Умовами для отримання відстрочки від мобілізації є лише рівень та форма здобуття освіти. Інших критеріїв законом не передбачено. Працівники ТЦКСП (військкомату) не мають права тлумачити Закон на власний розсуд. Таким чином, навчання у ВНЗ за денною або дуальною формою навчання є підставою для отримання відстрочки від мобілізації (незалежно від кількості отриманих попередньо освіт чи кваліфікаційних рівнів, і незалежно в Україні чи за кордоном). У документах про навчання (контракт, довідка на бланку вишу тощо) має бути зазначено назву ВНЗ, рівень освіти (тобто, вища), форма освіти (тобто, денна), а також ступінь вищої освіти (бакалавр, магістр тощо).

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n852):

Стаття 4. Право на вищу освіту

1. Кожен має право на вищу освіту.

Право на вищу освіту гарантується незалежно від віку, громадянства, місця проживання, статі, кольору шкіри, соціального і майнового стану, національності, мови, походження, стану здоров’я, ставлення до релігії, наявності судимості, а також від інших обставин. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття вищої освіти, крім випадків, встановлених Конституцією та законами України.

Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

1) здобувачі вищої освіти;

2. Здобувачами вищої освіти є:

1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

Для отримання відстрочки потрібно подати на ім'я начальника військкомату письмову заяву та довідку про навчання у ВНЗ на денній формі.

Якщо буде потрібна допомога з підготовкою заяви, можете писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram