Поновлення дії трудового договору

Я працювала головним бухгалтером селищної ради з 25 лютого 2022 наше місто було майже знищено і перебувало під окупацією, тому я змушена була виїхати за кордон і отримати тут тимчасовий захист. З 25 лютого розпорядженням всі працівники були переведені на дистанційну роботу. З 01 квітня видали розпорядження про оголошення простою до якого мою посаду також включено. З 06.05.2022 відбулось призупинення дії трудового договору, про яке мене повідомили в Вайбері.
25.02.2023 мені в вайбер прислали розпорядження про поновлення дії трудового договору з 06 лютого 2023р. Але я перебуваю за кордоном, згоди на поновлення не даю. Чи правомірні ці дії роботодавця? Чи можуть мене звільнити після 06 лютого за не вихід на роботу?

25.01.2023 13:03 663

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 442
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Для повноти відповіді бажано ознайомитися з усіма розпорядженнями (про переведення на дистанційну роботу, про оголошення простою, про призупинення дії трудового договору та його поновлення). Враховуючи надану Вами інформацію, можу повідомити наступне.

Відповідно до частини четвертої статті 12 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України "Про відпустки".

Враховуючи, що Ви досі перебуваєте за кордоном, то маєте право на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю 90 календарних днів. Для цього Вам потрібно до 06 лютого 2023 року надіслати роботодавцю відповідну заяву (можна на вайбер і електронну пошту).

Якщо говорити про поновлення дії трудового договору, то слід зазначити наступне.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку із збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором.

Призупинення дії трудового договору може здійснюватися за ініціативи однієї із сторін на строк не більше ніж період дії воєнного стану. У разі прийняття рішення про скасування призупинення дії трудового договору до припинення або скасування воєнного стану роботодавець повинен за 10 календарних днів до відновлення дії трудового договору повідомити працівника про необхідність стати до роботи.

На жаль, дії роботодавця законні. Призупинення дії трудового договору відбулося саме з його ініціативи. Причини призупинення мають бути зазначені в розпорядженні. Скоріш за все обставини змінилися і роботодавець вже може надавати Вам роботу під час воєнного стану в Україні, що і стало підставою для поновлення. Строки повідомkення (10 днів) також дотримані. Адже, розпорядження про поновлення дії трудового договору з 06 лютого 2023 року Вам прислали у вайбер 25.01.2023.

Звичайно Ви можете клопотати про призупинення дії трудового договору вже з вашої ініціативи. Однак, Вам у цьому відмовлять...

На практиці роботодавець розглядає та реєструє заяву, переконується чи справді він не може надавати працівникові роботу через воєнний стан в Україні. У випадку, коли є можливість забезпечувати роботою, але працівник не може її виконувати, роботодавець інформує про неможливість призупинення дії трудового договору за відсутності законної підстави.

Тому раджу Вам скористатися своїм правом на відпустку без збереження заробітної плати або домовитися про переведення на дистанційну роботу. У протилежному випадку Вас дійсно можуть звільнити.

Відповідно до частини першої статті 60-2 Кодексу законів про працю України дистанційна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.При цьому законодавство не містить заборони виконання такої дистанційної роботи за кордоном.

Пишіть, якщо виникнуть додаткові чи уточнюючі питання.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram