Зовнішній сумісник

Доброго дня. На підприємство влаштувався зовнішній сумісник на 0,5 ставки. Чи можна дати йому доплату 50% за розширену зону обслуговування? Які доплати дозволяються зовнішнім сумісникам. Дякую
12.04.2024 16:30 445

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 737

Вітаю!

При роботі за сумісництвом з працівником укладається трудовий договір.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ внесено зміни до статті 102-1 КЗпП, яку викладено у новій редакції. Встановлено, що сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.

Відповідно до статті 102-1 Кодексу законів про працю України та статті 19 Закону України «Про оплату праці» працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Незалежно від того, який розмір заробітної плати, у тому числі надбавки, доплати, премії, працівник одержує за основним місцем роботи, за роботою за сумісництвом йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади, у тому числі може бути встановлено і премію, якщо іншого не передбачено відповідним положенням про преміювання, затвердженим в установі, організації тощо, де працює працівник за сумісництвом.

Під час установлення нормованих завдань оплату провадять за кінцевими результатами за фактично виконаний обсяг робіт. Проте встановлення для сумісників таких завдань не є обов’язковим. Під фактично виконаною роботою мають на увазі також роботу, виконання якої зафіксовано в табелі обліку робочого часу.

СТОСОВНО ПРЕМІЇ:

Аби уникнути порушень під час нарахування премій, у положенні про преміювання потрібно визначити: коло працівників, на яких поширюється дія преміальної системи, показники та умови преміювання щодо кожної категорії працівників. Преміюють працівників за те, що вони якісно, своєчасно і в повному обсязі виконують обов’язки, відповідно до посадових інструкцій та положень про відповідні органи, а також із урахуванням ініціативи працівників та їхнього особистого внеску в загальні результати роботи.

А ще стаття 143 Кодексу законів про працю України встановлює, що до працівників установ можна застосовувати будь-які заохочення, які прописали у правилах внутрішнього трудового розпорядку і які затвердив трудовий колектив установи.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram