Консультація з приводу добровільного декларування

Доброго дня. Не можу розібратись з тим, що декларувати через "Одноразове добровільне декларування". Якщо я вірно зрозумів, то декларувати не обов`язково:
- квартири сумарно до 120квм
- будинки до 240квм
- одне авто з об`ємом до 3000куб см

Проте там написано про сумарну вартість активів менше 400 тисяч грн.
Так от, питання моє полягає в наступному - я маю авто з 2,7мотором за 8200$ і мотороллер 150кубиків 1100$, нероухомості нема, грошових цінностей тисяч 20грн - чи потрібно мені це все вносити до декларації і платити одноразовий збір в 5%, чи залишити все як є і нічого не робити?

26.01.2023 13:03 635

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 240
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

З таким переліком майна, як Ви навели в своєму питанні, Вам не потрібно турбуватись про добровільне одноразове декларування.

Відповідно до п. 10 підрозділу 9-4 Розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства (тобто не підлягають декларуванню в межах одноразового (спеціального) добровільного декларування), наступні активи:

1) активи, крім визначених підпунктами 2 і 3 цього пункту, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень;

2) нерухоме майно;

3) один транспортний засіб особистого некомерційного використання.

Тобто звільненню від декларування підлягають і грошові кошти в розмірі до 400 тис. грн., і квартира/квартири площею до 120 кв.м., і будинок/будинки площею до 240 кв.м, і один транспортний засіб з об'ємом двигуна до 3 тисяч куб. см. Загальна вартість перелічних об'єктів не підсумовується. Кожним з цих об'єктів або всіма переліченими разом особа може володіти без додакового декларування.

У Вашому випадку, теоретично можуть виникнути питання до мотороллера (оскільке це другий траснпортний засіб), але, з огляду на його вартість, можете не перейматись. Процедуру добровільного декларування запроваджували не для виявлення такого роду активів. Тим більше, що відсутність декларування протягом визначеного законом строку, не спричиняє автоматичного нарахування податків чи виникнення інших претензій з боку податкових орагнів. Знову ж таки, теретично, виникає право поставити питання (хоча правовий механізм досі не розроблений) щодо походження коштів для придбання такого активу, та в разі неотримання грунтовних пояснень нарахувати податок в розмірі 19,5%. Проте, я вважаю, що природу походження коштів для придбання мотороллера вартістю 1100$ пояснити буде нескладно, а тому й задавати такі питання ніхто не буде.

Якщо залишились запитання звертайтесь за телфеоном +38-050-301-67-55 (будь-який месенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram