Підтвердження статусу обмежено придатного у військовий час

Вітаю!

я був в 19му році визнаний непридатним в мирний і обмежено придатним у військовий час і в мене є тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. чи можу я зараз якось підтвердити цей статус?

25го лютого 2022 року я не міг добратись до військомату де був приписаний і пішов до найближчого у Києві, де мене без медичноі комісіі визнали придатним і зараз я вже майже рік виконую бойові завдання в 71 бригаді ДШВ.

Чи є це підставою для переведення в небойову частину?

Дякую

01.02.2023 18:38 601

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Оскільки наразі Ви визнані придатним до проходження військової служби, то змінити це можна тільки під час проходження нової ВЛК. Для цього необхідні медичні показання. Якщо Ваш стан здоров'я наразі дійсно відповідає пункту "Б" статті розкладу хвороб, яка зазначена у Вашому тимчасовому посвідченні, то необхідно перш за все звернутись до медичної частини зі скаргами, а потім до командира військової частини із рапортом про направлення на ВЛК (зразок такого рапорту можу надіслати на електронну пошту).

В разі отримання направлення та проходження ВЛК, яка підтвердить наявність хвороби яка відповідає пункту "Б" Розкладу хвороб станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби затвердженого Наказом Міноборони від 14.08.2008р. № 402, Ви будете визнані обмежено придатним. З таким висновком, будете мати право клопотати про переведення в небойову частину, оскільки відповідно до абзацу другого підпункту "г" пункту 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Якщо є можливість, перед поданням рапорту на ВЛК, раджу звернутись до цивільного лікаря, можливо до приватної клініки. Пройти обстеження, здати необхідні аналізи та отримати висновок лікаря про наявність хвороби та її стан. З такими висновками можна йти на військово-лікарську комісію й наполягати, щоб відповідний лікар військової комісії підтвердив діагноз поставлений цивільними лікарями.

Якщо маєте додаткові питання, звертайтесь на електронну пошту: tax8888888@gmail.com.

Сподіваюсь іфнормація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram