Відстрочка від мобілізації пед. працівника

Відстрочка від мобілізації пед. працівника

Доброго дня.
Необхідна Ваша допомога  з такого питання.
Умови: мій друг працює завідувачем навчальної лабораторії вищого навчального закладу ( педагогічний працівник) на повний посадовий оклад, а також асистентом кафедри на 0,5 посадового окладу (науково-педагогічний працівник).

Чи має він право на відстрочку від мобілізації згідно норм законодавства? Якщо так то, в разі отримання повістки, які неохідно надати документи до військкомату.

Чи може він бути заброньований навчальним закладом? Що для цього потрібно?

02.02.2023 08:08 1494

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 462
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

​Доброго дня!

Відповідно до абз.3 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:​​

наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

ОТЖЕ, право на відстрочку є в наукових і науково-педагогічних працівників, які мають вчене звання та/або науковий ступінь за умови, що вони працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Закон України "Про вищу освіту(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n...):

Стаття 52. Категорії учасників освітнього процесу

1. Учасниками освітнього процесу у закладах вищої освіти є:

1) наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники;

Стаття 53. Науково-педагогічні, педагогічні та наукові працівники закладів вищої освіти

1. Науково-педагогічні працівники - це особи, які за основним місцем роботи у закладах вищої освіти провадять навчальну, методичну, наукову (науково-технічну, мистецьку) та організаційну діяльність.

2. Педагогічні працівники - це особи, які за основним місцем роботи у закладах вищої освіти провадять навчальну, методичну та організаційну діяльність.

3. Наукові працівники - це особи, які за основним місцем роботи та відповідно до трудового договору (контракту) професійно здійснюють наукову, науково-технічну або науково-організаційну діяльність та мають відповідну кваліфікацію незалежно від наявності наукового ступеня або вченого звання.

Тобто, педагогічні працівники взагалі не мають права на відстрочку.

29 липня Верховна Рада прийняла як закон законопроект 7352 «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам».

Законопроєктом пропонувалося:

  • усунути вимогу щодо обов’язкової наявності в наукових та науково-педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій вченого звання та/або наукового ступеня;
  • поширення права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти, які працевлаштовані за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

На жаль, Президент його не підписав.​ 14 грудня 2022 року навіть було створено відповідну петицію, однак вона навіть не набрала необхідної кількості голосів (https://petition.president.gov.ua/petition/173418).

ВИСНОВКИ: ​посада завідувача навчальної лабораторії вищого навчального закладу (педагогічний працівник) на повний посадовий оклад не дає права на відстрочку від мобілізації.

При цьому, в разі переведення з 0,5 на 0,75 посадового окладу асистента кафедри​ (науково-педагогічний працівник) та наявності вченого звання та/або наукового ступеня ваш друг буде мати право на відстрочку.

Для цього після отримання повістки потрібно буде подати письмову заяву на відстрочку;  копію наказу або витяг з нього про переведення з 0,5 на 0,75 посадового окладу асистента кафедри; документи, що засвідчують присудження наукового ступеня чи присвоєння вченого звання (диплом і атестат державного зразка​).

На жаль, бронювання у даному випадку неможливе. Ознайомтеся - https://minagro.gov.ua/news/uryad-oprilyudniv-novi...

Якщо буде потрібна допомога, можете звертатися з прямим питанням або писати на пошту ​Alexlawyer@i.ua

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram