Оформлення товару та документів на нього при ввезенні із-за кордону

Добрий день, зареєстрований як ФОП, веду торгівельну діяльність - онлайн магазин. Цікавить інформація щодо оформлення документів (товарних, митних) для ввезення товару із-за кордону, Китай, Alibaba. До цього займався лише товарами, що вироблялись безпосередньо в Україні.

Знайшов поставника, обговорили всі умови транспортування, вони кажуть, що оформлюють документи на своїй стороні, але також хотів би дізнатися, що мені потрібно робити, щоб усе пройшло коректно зі сторони українського законодавства (митні збори, НДС, реєстраційні документи).

03.02.2023 10:17 1881

Консультація виконавця

Добрий день

Стосовно звільнення від сплати мита та ПДВ

Слід зазначити, що тимчасово у звʼязку з воєнним станом було введено звільнення від сплати мита та ПДВ для товарів, які ввозять платники єдиного податку першої-третьої групи, але з 1 липня 2022 року сплата мита та ПДВ було поверненно(ЗУ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2325-IX#Text)

Відповідно до ст.234 Митного кодексу України,товари (крім підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача - підприємства в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача - підприємства в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна митна вартість не перевищує еквівалент 150 євро, не є об’єктом оподаткування митними платежами. 

Товари (крім підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача - підприємства в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача - підприємства в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна митна вартість перевищує еквівалент 150 євро, оподатковуються митом відповідно до цього Кодексу та податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України.

Товари (крім підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача - громадянина в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача - громадянина в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалент 150 євро, не є об’єктом оподаткування митними платежами.

Товари (крім підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача - громадянина в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача - громадянина в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість перевищує еквівалент 150 євро, оподатковуються митними платежами у порядку, встановленому статтею 374 цього Кодексу.

Товари, що пересилаються громадянами за межі митної території України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, оподатковуються митними платежами у порядку, встановленому статтею 371 цього Кодексу.

Підакцизні товари, переміщення (пересилання) яких через митний кордон України не заборонено законом, незалежно від вартості оподатковуються митом відповідно до цього Кодексу, а також іншими податками відповідно до Податкового кодексу України.

Таким чином, якщо використовується для транспортування міжнародні поштові відправлення(еспрес відправлення), то, якщо вартість товарів не перевищує 150 євро мито та ПДВ не сплачується, якщо перевищує, то нараховується, ПДВ та мито на ту суму, що перевищує суму у 150 євро:

• мито — 10% від суми перевищення ліміту у 150 євро;

• ПДВ — 20% від суми перевищення ліміту у 150 євро + нараховане мито.

Якщо застосовується інший сопосіб транспортування, то оподатковується без цієї пільги.

Стосовно ПДВ

Відповідно до пп. "в" п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з ввезення товарів на митну територію України. Тобто для цілей оподаткування ПДВ таких операцій факт оплати не відіграє ролі. Датою виникнення податкових зобов'язань у разі ввезення товарів на митну територію України є (п. 187.8 ПКУ).

Згідно із п. 181.2 ПКУ якщо особи, не зареєстровані як платники податку, ввозять товари на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню згідно із законом, такі особи сплачують податок під час митного оформлення товарів без реєстрації як платники такого податку.

Тобто, суб’єкти господарювання – платники єдиного податку, не зареєстровані як платники ПДВ, повинні сплачувати ПДВ при ввезенні (імпорті) товарів на митну територію України під час митного оформлення таких товарів без реєстрації як платники такого податку.

Такі податкові зобов'язання сплачуються до або на день подання митної декларації безпосередньо на єдиний казначейський рахунок, крім операцій, за якими надається звільнення (умовне звільнення) від оподаткування (п. 206.1 ПКУ).

На суму сплачених імпортних ПДВ-зобов'язань податкова накладна та, відповідно, їх у ПДВ-декларації.

Згідно з п. 206.2 ПКУ операції із ввезення на митну територію України товарів у митному режимі імпорту оподатковуються за ставкою 20 % або 7 %, крім пільгових операцій, передбачених ст. 197 ПКУ та підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ

Відповідно до п.193.1 ПКУ, ставки ПДВ

а) 20 відсотків;

б) 0 відсотків;

в) 7 відсотків по операціях з:

постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;

постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я;

постачання послуг із показу (проведення) театральних, оперних, балетних, музичних, концертних, хореографічних, лялькових, циркових, звукових, світлових та інших вистав, постановок, виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп, акторів та артистів (виконавців), кінематографічних прем’єр, культурно-мистецьких заходів;

постачання послуг із показу оригіналів музичних творів, демонстрації виставкових проектів, проведення екскурсій для груп та окремих відвідувачів у музеях, зоопарках та заповідниках, відвідування їх територій та об’єктів відвідувачами;

постачання послуг із розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення і публічного показу фільмів, адаптованих відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху;

постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010);

реалізації квитків на спортивні заходи всеукраїнського та міжнародного рівнів;

г) 14 відсотків по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД: 1001, 1003, 1005, 1201, 1205, 1206 00.

Базою оподаткування є товарів, але , з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів (абз. 1 п. 190.1 ПКУ). Перерахунок іноземної валюти у гривні здійснюють за курсом НБУ, що діє на 0 годин дня подання митної декларації, а у разі, якщо така декларація не подається, – дня визначення податкових зобов'язань (абз. 2 п. 190.1 та п. 391.1 ПКУ).

У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату ПДВ (п. 201.12 ст. 201 ПКУ).

Відповідно до п. 198.2 ст. 198 ПКУ датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту для операцій із ввезення на митну територію України товарів є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ст. 187 ПКУ.

Таким чином, за загальним правилом ПДВ Ви будете сплачувати на підставі поданої митної декларації у розмірі 20 відсотків(або інших розмірах відповідно до класифікації товару) від договірної вартості товарів.

Стосовно подання митної декларації та сплати мита

Статтею 74 МКУ встановлено, що іноземні товари при імпорті випускаються у вільний обіг на митній території України після сплати всіх належних митних платежів.

Відповідно до ст. 272 МКУ, ввізне мито встановлюється на товари, що ввозяться на митну територію України.встановлення нових та зміна діючих ставок ввізного мита, визначених Митним тарифом України, здійснюються Верховною Радою України шляхом прийняття законів України.

Відповідно до ст. 276 МКУ,

1. Платниками мита є:

1) особа, яка ввозить товари на митну територію України чи вивозить товари з митної території України у порядку та на умовах, встановлених цим Кодексом;

2) особа, на адресу якої надходять товари, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових або експрес-відправленнях, несупроводжуваному багажі, вантажних відправленнях;

Відповідно до ст. 277 МКУ,

1. Об’єктами оподаткування митом є:

1) товари, митна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за межі митної території України підприємствами;

2) товари, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню митними платежами відповідно до розділу XII цього Кодексу, а також розділів V та VI Податкового кодексу України;

Відповідно до ст. 286 МКУ,

Товари, поміщені у митний режим імпорту, оподатковуються ввізним митом, якщо інше не передбачено законом, при дотриманні умов та обмежень, встановлених главою 13 цього Кодексу.у випадках, встановлених законами України, товари, поміщені у митний режим імпорту, оподатковуються сезонним митом та/або особливими видами мита.

Відповідно до ст.280 МКУ, Ввізне мито на товари, митне оформлення яких здійснюється в порядку, встановленому для підприємств, нараховується за ставками, встановленими Митним тарифом України.Ввізне мито є диференційованим щодо товарів, що походять з держав, які спільно з Україною входять до митних союзів або утворюють з нею зони вільної торгівлі. У разі встановлення будь-якого спеціального преференційного митного режиму згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, застосовуються преференційні ставки ввізного мита, встановлені Митним тарифом України.

До товарів, що походять з України або з держав - членів Світової організації торгівлі, або з держав, з якими Україна уклала двосторонні або регіональні угоди щодо режиму найбільшого сприяння, застосовуються пільгові ставки ввізного мита, встановлені Митним тарифом України, якщо інше не встановлено законом.До решти товарів застосовуються повні ставки ввізного мита, встановлені Митним тарифом України. Ввізне мито на товари, митне оформлення яких здійснюється в порядку, встановленому для громадян, нараховується відповідно до розділу XII цього Кодексу.

У разі ввезення товарів на митну територію України суми митних платежів, нараховані декларантом (уповноваженою ним особою) або митним органом, підлягають сплаті до Державного бюджету України платником податків до або на день подання митному органу митної декларації для митного оформлення, крім випадків, якщо відповідно до цього Кодексу товари ввозяться на митну територію України із звільненням від оподаткування митними платежами або випускаються у відповідний митний режим за спрощеною декларацією в межах спрощень, наданих підприємству.

Згідно ст. 263 МКУ, митна декларація подається митному органу, який здійснює митне оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, протягом 10 робочих днів з дати доставлення цих товарів, транспортних засобів до зазначеного органу.

Таким чином, Ви будете сплачувати ввізне мито(відсоток від вартості договору) у розмірі з урахуванням УКТ ЗЕД Вашого товару відповідно до Митного тарифу України(з 01 січня 2023 року діє новий - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2697-20#Text).

Стосовно документів, то для розмитнення необхідні наступні документи

1. Митна декларація

2. Товарно-транспортний документ на перевезення (залізнична накладна (УМВС (СМГС), ЦІМ (СІМ)), авіаційна накладна (AirWaybill), коносамент (Bill of Lading) тощо

3. Зовнішньоекономічний договір (або рахунок(інвойс) + платіжне доручення  вважається первинним документом за умови, що він сплачений (лист ДФС від 31.03.2017 № 6964/10/26-15-14-05-04-22).)

4. Рахунок (Invoice) або інший документ, який визначає вартість товару

Ураховуючи вищенаведене, для розмитнення товару Ви подаєте митну декларацію, та сплачуєте ПДВ та мито у розмірах та строк, що наведена вище.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram