ВЛК при військкоматі

При проходженні ВЛК по мобілізації був признаним придатним до військової служби, хоча маю хвороби з наступними діагнозами:
1. Остеоартроз з враженням плечових, колінних, суглобів Ro кистей стадії II, синовііт лівого колінного суглобу. НФС II ст. Киста Беккера в лівому колінному суглобі 22х15мм. Хворію з 2015 р.
Підтверджено МРТ та УЗД дослідженнями зменшення товщини гіалінового хряща обох колінних суглобів до 2,2 мм.
23.06.2022р. проведена хірургічна операція на лівому колінному суглобі "Резекція заднього рогу медіального меніску".
2. Гостра дискогенна лівостороння люмбоішалгія з вираженим больовим та м`язово-тонічним синдромами. Кила диску L5-S1 з абсолютним стенозом хребетного каналу.
Підтверджено МРТ дослідженнями значне зменшення розміру хребетного каналу: сагітальний розмір хребетного каналу 10 мм (норма 16-18 мм).
На мою думку рішення ВЛК хибне.
Чи можу, де і як я можу оскаржити рішення ВЛК?
Дякую

04.02.2023 20:21 10884

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1852
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

ВЛК при визначенні ступеню придатності до військової служби орієнтується на Розклад хвороб Наказу МОУ № 402. Тому на підставі вимог Наказу 402 перевіримо законність постанови ВЛК:

1. Остеоартроз (інша назва- деформуючий, деформаційний артроз) - це стаття 61 Розкладу хвороб. Відкриваємо Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб:

До пункту "а" належать: деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки;

До пункту "б" належать: деформуючий артроз в одному з великих суглобів II стадії (ширина суглобової щілини на рентгенограмі - 2-4 мм) з больовим синдромом;

До пункту "в" належать: деформуючий артроз в одному з великих суглобів I стадії.

Ви стверджуєте, що маєте діагноз "Остеоартроз з враженням плечових, колінних, суглобів Ro кистей стадії II". Це однозначно стаття 61-б, що означає: "непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально". І хоча майже завжди за статтями з індексом "б", коли в індивідуальному порядку робиться вибір між непридатністю і обмеженою придатністю, лікарі записують обмежену придатність, але ж все рівно - не можна за статтею 61-б записати повну придатність до служби. 

Таким чином, це є підставою для оскарження висновку/постанови ВЛК. В той же час, є декілька зауважень:

по-перше, постанова про придатність до військової служби в разі захворювань кісток та суглобів приймається тільки після стаціонарного обстеження та лікування. Якщо у Вас тільки результати обстежень, без лікування в стаціонарі, то лікарі ВЛК можуть і не звернути увагу на такий діагноз. В такому випадку, моя рекомендація - на підставі результатів обстежень отримати направлення на стаціонарне лікування, і вже потім повторно пройти ВЛК.

по-друге, зверніть увагу на формулювання пункту "б": не просто артроз ІІ стадії, а ще й обов'язково з больовим синдромом. Якщо в результатах обстеження відсутній запис про больовий синдром, то лікарі ВЛК можуть і не звернути увагу на такий діагноз. В такому випадку, моя рекомендація - звернутися повторно на це ж саме обстеження - щоб вписали наявність больового синдрому.

3. синовііт. Рецидивний синовіїт великих суглобів при помірних фізичних навантаженнях класифікується за статтею 61-в, що в умовах воєнного стану класифікується як повна придатність до служби.

4. НФС, киста Беккера - це взаємопов'язані з остеоартрозом та синовіїтом захворювання, коремо в Розкладі хвороб не класифікуються.

5. люмбоішіалгія з вираженим больовим та м`язово-тонічним синдромами: Люмбоішіалгія - це і є біль у попереку.  Але термін "любоішіалгія" використовується не в якості діагнозу, а як сукупність симптомів, які вказують на наявність болю в попереку та запалення сідничного нерва, внаслідок защемлення чи подразнення нервових волокон в поперековому відділі хребта при його патології.

Основні причини виникнення люмбоішіалгії - остеохондроз, протрузії, міжхребцеві грижі.

6.  "кила диску" - це якраз і є міжхребцева грижа. Такі грижі класифікуються за статтею 64. Поодинокі грижі та протрузії міжхребцевих дисків класифікуються за статтею 64-г, що означає повну придатність до служби.

Для отримання висновку ВЛК хоча б про обмежену придатність, тобто стаття 64-б, необхідно мати діагноз, який би засвідчив ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта. Таким чином, діагноз "люмбоішіалгія" поки що не може слугувати підставою для перегляду постанови ВЛК.

7. Зменшення сагітального розміру хребетного каналу: (стеноз хребетного каналу). Абсолютний стеноз - зменшення до 10 мм і менше (якраз Ваш випадок). На жаль, в Розкладі хвороб відсутнє посилання на вказане захворювання, тому розглядаємо його також як наслідок інших захворювань, які присутні в Розкладі хвороб. Але у ваших діагнозах немає ані деформуючого спондильозу, ані спондилолізного спондилолістезу, ані остеохондрозу - ті хвороби, які можуть виникнути внаслідок зменшення (стенозу) хребетного каналу, і які є в Розкладі хвороб.

В той же час, для лікування стенозу в більшості випадків пропонується хірургічне втручання з періодом реабілітації від 1 до 2-х місяців. Таким чином (якщо погодитесь на операцію), можна зробити наступним чином: з результатами обстежень звертаєтесь до лікаря і отримуєте направлення на операцію; одразу після операції проходите повторну ВЛК, і отримуєте запис у відповідності до статті 65: Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб кістково-м'язової системи і сполучної тканини, хірургічного лікування. За вказаною статтею висновок ВЛК буде тимчасова непридатність строком до 2-х місяців.

Для чого такий варіант: якщо навіть оскаржити постанову ВЛК, то максимально на що можна розраховувати - це на встановлення обмеженої придатності. Обмежена придатність не являється звільненням від мобілізації, бо обмежено придатних також мають право мобілізувати. Також при отриманні висновку "обмежена придатність" неможливо виїхати за межі України. А при отриманні висновку про тимчасову непридатність Ви будете мати можливість виїхати впродовж цього терміну за кордон.

Порядок оскарження постанов (висновку) ВЛК:

Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку. Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення).

Досудовий порядок оскарження

Рішення ВЛК можуть бути оскаржені в такому порядку:

  • постанови ВЛК районного (міського) військового комісаріату переглядаються ВЛК  областей, міста Києва;
  • переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК мають право ВЛК регіонів (постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право переглядати тільки ЦВЛК);
  • постанови будь-яких ВЛК можуть переглядатися ЦВЛК. 

Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду. 

Отже, якщо спірна постанова видана районною ВЛК - оскаржуєте її до обласної ВЛК (адресу можна знайти в інтернеті). Якщо спірна постанова видана обласною ВЛК - оскаржуєте її до ЦВЛК (Центральна ВЛК, 01133, м. Київ, вул. Госпітальна, 16).

Але перед тим як оскаржувати постанову ВЛК- уважно прочитайте мої зауваження до п.1, тому що оскаржувати є сенс лише у випадку, коли виконані всі умови Розкладу хвороб щодо встановлення статті 61-б. Якщо НЕ виконані - усуньте недоліки і пройдіть повторну ВЛК. Якщо недоліки усунути неможливо - раджу звернути увагу на можливість проведення операції з лікування стенозу хребетного каналу.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram