Виїзд студентів-чоловіків, які вступили до закордонного вузу під час оголошення мобілізації - Виїзд таких студентів обмежено - Актуалізація від 07.02.2023

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/
Виїзд таких студентів обмежено.
Законодавчо не врегульовано питання навчання громадян України за кордоном під час оголошеної мобілізації.

Добрый день! Действительно ли это так? если я поступил вот сейчас летом, на новый учебный год заграницей, я что не имею права выехать?

07.02.2023 15:43 1031

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Станом на 07 лютого 2023 року офіційна позиція Державної прикордонної служби залишається незмінною.

На сьогоднішній день, виїзд студентів, які навчаються в іноземних ВНЗ, не дозволено.

Пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених Постановою КМУ від 27 січня 1995 року № 57 (в редакції від 27 січня 2023 року), визначено, що:

- у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому-восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (в тому числі на студентів), а також пункті 2-14 цих Правил.

Отже, офіційна позиція Державної прикордонної служби залишається незмінною - оскільки Постанова КМУ від 27 січня 1995 року № 57 містять заборону на виїзд студентів (як іноземних ВНЗ, так і українських вишів), виїзд таким студентам за кордон заборонено.

Такі роз’яснення, зокрема, вказані на їхньому офіційному сайті, станом на 02 лютого 2023 року.

Отже, якщо Ви поступили до українського або іноземного ВНЗ, Ви маєте право на відстрочку від мобілізації (закон цього не забороняє), але прикордонники не випустить за кордон.

Останнім часом студенти намагаються в судовому порядку оскаржувати відмову у перетині кордону, посилаючись на те, що вони мають право на виїзд як «військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації».

Теоретично це можливо. Але тільки відстоявши це право в судовому порядку.

Вам потрібно буде приїхати на пункт пропуску з документами, що підтверджують ваше навчання (за кордоном або в українському ВНЗ) (це можуть бути студентський квиток, довідка про навчання, контракт на навчання) та надання відстрочки від призову під час мобілізації (довідка ТЦК та СП про відстрочку або відмітка в приписному чи тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного; дозвіл ТЦК та СП на виїзд студента за кордон), і наполягати на тому, що Ви бажаєте виїхати на підставі п. 2-6 Правил, як особа, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації.

Вам дадуть відмову (обов’язково щоб це була письмова відмова) і Ви можете спробувати її оскаржити в адміністративний суд.

Позитивні судові рішення в подібних випадках є. Зокрема, це рішення Харківського окружного адміністративного суду від 13 жовтня 2022 року у справі № 520/6229/22.

Однак, це рішення ще не остаточне, на нього подано апеляційну скаргу. Тому, поки що можливість перетину кордону саме як особа, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації залишається теоретичною. Адже, офіційна позиція ДПСУ така, що у вашому випадку Ви, як студент, не маєте права на перетин кордону.

При цьому, при оскарженні відмови в перетині кордону необхідно також виходити з конкретних обставин та враховувати на що конкретно будуть посилатися прикордонники в своїй відмові (не обов’язково, що Ваша ситуація і відмова будуть аналогічними тим, що були в справі № 520/6229/22).

Якщо у Вас є додаткові питання, можете написати мені їх на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram