Відстрочка від мобілізації або визнання непридатним

Андрій, м. Полтава, 43 роки, маю двох неповнолітніх дітей.
1) Не служив, маю білий квиток - не придатний у мирний час та обмежено придатний у воєнний час (вроджений порок серця + гіпертонія 1 ст.) і у 2002 році знятий з військового обліку взагалі (є печатка на документі). На вулиці мене зупинили представники воєнкомату, вивчили документи та білий квиток, подзвонили у воєнкомат (їм не сподобалася форма квитка 2002 року) і їм сказали, що квитки видані до 2016 року вважати не дійсними і заново підтверджувати проходженням воєнно-лікарської комісії. В результаті мені виписали повістку. Наскільки чую, ці комісії зараз всіх роблять здоровими і в мене вже двоє знайомих з подібними квитками, яких відправили на фронт, а не в тилу. Що тут можете порадити? Іти на комісію?
2) У дружини батько інвалід 2 групи, має дружину не інваліда, проживає не з нами, а в іншому районі. Також в неї є ще два брати, наймолодший проживає разом з батьком. Чув, що це теж можна використати.

10.02.2023 09:50 1015

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1896
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Білий квиток -це поняття досить умовне. В законодавстві відсутній такий термін.

Щодо запису в квитку "знятий з обліку", то це було записано до 2015 року, коли ніхто і подумати не міг, що в Україні можливий військовий стан. 15.01.2015 року був виданий Наказ МО №24, який відмінив зняття з обліку військовозобов'язаних, визнаних обмежено придатними. Наказом МО №24 були внесені зміни до Керівництва з військового обліку у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України №35 від 22.01.2002 року про скасування положення про зняття з військового обліку громадян, визнаних військово-лікарняними комісіями непридатними у мирний час та обмежено придатними у воєнний час.

Отже, станом на сьогоднішній день Ви - військовозобов'язаний, отже повинні проходити ВЛК щонайменше 1 раз на 5 років, тому вручення повістки - цілком законне.

2. Двоє неповнолітніх дітей - не підстава для відстрочки. У відповіності до статті 23 ЗУ "Про мобілізацію", для відстрочки треба мати трьох неповнолітніх дітей.

3. Ви проходили ВЛК, коли були ще призовниокм, і тому Вас оглядали за графою І. Починаючи з 27-ми років Ви вже не призовник, а військовозобов'язаний, тому будете проходити огляд за графою ІІ Розкладу хвороб.

В даному випадку, гіпертонічна хвороба I стадії - це стаття 39-в: придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Але у відповідності до Положення про військово-лікарську експертизу, в військовий час за статтями з індексом "в" виписується постанова ВЛК "придатний до служби".

4. Порок серця (на українській мові правильно казати "вада серця") - це стаття 38, але чітко визначити пункт статті - "а", "б", чи "в" - я не маю можливості, бо Ви не вказали достатньо даних для цього.

5. Не дивлячись на те, що є всі підстави для визнання Вас на медкомісії повністю придатним до служби, можете без побоювань йти в військкомат, так Ви не підлягаєте мобілізації. 

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

У вас батько дружини (тесть) з інвалідністю ІІ групи. Цього достатньо для відстрочки від мобілізації. Ця відстрочка діє на весь час інвалідності тестя. Якщо ж інвалідність встановлена пожиттєво, то й відстрочка буде діяти , поки тесть живий. Наявність у тестя дружини, наявність дітей - не впливає на вашу відстрочку. Різні місця проживання - створять перепону тільки якщо захочете виїхати за кордон, а на вашу відстрочку це також не впливає.

6. Документи, які необхідно пред'явити у військкоматі для підтвердження відстрочки:

- ваш паспорт;
- ваше свідоцтво про шлюб;
- свідоцтво про народження вашої дружини;
- пенсійне посвідчення та довідка МСЕК тестя.

Ще один важливий момент: працівники військкомату не вирішують - надавати вам відстрочку в зв'яку з такими обставинами, чи не надавати. Відстрочка у вас вже є, Ви просто інформуєте про це військкомат.

P.S. Не зважаючи на наявність відстрочки, Ви все рівно залишаєтесь військовозобов'язаним, тому повинні пройти медкомісію.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram