Втрачена особова справа у військоматі. Як діяти, якщо є право на відстрочку від мобілізації?

Під час постановки на військовий облік призовників я був визнаний непридатним у мирний час. Відповідно, строкову службу не проходив. Разом з тим, мав право на відстрочку у зв`язку з навчанням в університеті та аспірантурі (закінчив аспірантуру у 25+ років, на той час це граничний вік). Під час первинної постановки на облік виникла така ситуація, що мене змусили проходити комісію за місцем навчання в школі, а не прописки (паспорт вже був на руках). З того часу - не звертався у військомат.
Відповідно зараз виникла ситуація перебування на обліку не за місцем реєстрації. Із підтверджуючих документів є лише приписне свідоцтво 20 річної давнини.
У період 2010-2020 рр військомат, який видав мені приписне, проходив процеси злиття з іншим районним військоматом, далі - повернення статусу окремого, а зараз - це один із відділів міського ТЦК і СП, до якого я зараз належу за місцем прописки (моє місце прописки не змінювалося). За цей час у телефонному режимі, я з`ясував, що моя облікова справа була у об`єднаному міжрайонному військоматі. Але після їх роз`єднання - справу вже не могли знайти у військоматі, що здійснив мою первинну постановку на облік і видав приписне. Недавній запит з місця роботи до військомату за місцем прописки (до міського ТЦК) теж був негативний - "на обліку не перебуває".
Станом на зараз є прохання з роботи принести військовий квиток. Згідно ст.23 ЗУ "Про мобілізацію" я не підлягаю призову з двох підстав: робота у ВНЗ (канд. наук, доцент, 1 ставка) та наявність батька, тестя і тещі з інвалідністю 1-2 груп.
Підкажіть, будь ласка, можливий порядок дій, відповідальність та наслідки в умовах сьогоднішніх реалій мобілізації.

26.05.2023 13:32 2517

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 241
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір. 

Перш за все, щодо взаємовідносин із роботодавцем. Прохання принесити військовий квиток є лише проханням. Так, роботодавці повинні вести первинний військовий облік працівників та надавати відповідні відомості до ТЦК. Проте, відсутність у Вас військового квитка жодним чином не впливає на реалізацію Вашого конституційного права на працю. Жодною нормою Кодексу законів про працю України, а лише цей нормативний акт регулює взаємовідносини між роботодавцем та працівникиком , не передбачена відповідальність працівника за ненадання військово-облікового документу, це також не є підставою для звільнення. Право вимагати військово-обліковий документ є тільки під час укладання трудового договору (ч.2 ст. 24 КЗпП України). Якщо ж такий договір вже укладений, як у Вашому випадку, то у разі ненадання таких документів звільнити за цією підставою працівника з роботи не можна.

Якщо ж Ви не бажаєте сперечатись з керівництвом з цього питання, адже для виконання свого обов'язку із ведення військового обліку, Вас можуть наполегливо просити надати військово-обліковий документ, то Ви можете з'явитись до ТЦК за місцем реєстрації для уточнення облікових даних. Теоретично Вам може загрожувати штраф в розмірі 850 грн. за порушення правил військового обліку, адже Ви вчасно не обміняли приписне посвідчення на військовий квиток,  але на практиці такі штрафи застосовуються не часто. Обов'язково візьміть з собою документи, що підтверджують право на відсрочку (довідку з місця роботи із вказанням посади та ставки, копії документів про наявність інвалідності у рідних, копії їх паспортів та копії документів, що посвідчують родинні зв'язки). Вас обов'язково відправлять для проходження ВЛК. Якщо виникнуть якісь непорозуміння з прийняттям документів, здайте документи до канцелярії ТЦК разом із заявою про наявність права на відсрочку. В разі відмови прийняти документи, направляйте поштою цінним листом з описом вкладення. Після проходження ВЛК та надання відповідної довідки, Вам видадуть військово-обліковий документ (скоріш за все тимчасове посвідчення військовозобов'язаного) в якому зроблять запис про наявність права на відсрочку. Кожні 6 місяців інформацію про навність права на відсрочку повинно буде оновлювати.

Отже, або роз'ясніть своєму керівництву, що відсутність у Вас військово-облікового документу не позбавляє Вас права на працю або ж беріть документи, що підтверджують право на відсрочку, та звертайтесь до ТЦК за місцем Вашої реєстрації для уточнення облікових даних. 

Япщо залишились питання,  звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram