Чи мають право на відстрочку 2 брати якщо батько інвалід 2 групи?

1.Батько інвалід 2 групи по-життєво, мама померла.Нас два брати чи обоє маємо право на відстрочку чи тільки один? батько проживає зі мною.
2.Якщо є завірені документи нотаріусом чи є підставою для відмови від повістки при вручені?
3.Які потрібні документи для супроводу батька закордон для лікування?

14.02.2023 15:40 939

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 244
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку із наявністю батьків – інвалідів ІІ групи передбачено абзацом одинадцятим частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Сформульована ця норма наступним чином:

«Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи»

Жодного іншого нормативно-правового акту, який би деталізував, уточнював чи визначав додаткові умови для застосування цієї правової норми немає.

Отже, права на відстрочку за цим пунктом надається будь-якому військовозобов’язаному, який має батька/мати з числа осіб з інвалідністю ІІ групи, незалежно від наявності інших братів, інших членів родини та інших обставин.

Наявність нотаріально завірених копій документів про інвалідність та родинні зв’язки не може бути підставою для відмови від отримання повістки про виклик до Територіального центру комплектації та соціальної підтримки, оскільки особи, які її вручають, не уповноважені вирішувати питання про наявність або відсутність право на відстрочку. Відмова від отримання повістки або нез’явлення до ТЦК за отриманою повісткою є підставою для притягнення до адміністративної відповідальності незалежно від наявності право на відстрочку. Документи, що підтверджують право на відстрочку необхідно пред’являти в ТЦК, в разі отримання повістки про виклик до нього.

Виїзд за кордон для супроводження особи з інвалідністю ІІ групи дозволений в супроводі лише одного військовозобов’язаного. При цьому окрім документів про родинні зв’язки (свідоцтво про народження) та інвалідність (пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики) необхідно також надати документи, що підтверджують спільне проживання (паспорти громадянина України зі штампами про однакову «прописку» або довідку про реєстрацію місця проживання). В разі, якщо реєстрація  місця проживання не співпадає, треба отримувати в органі місцевого самоврядування Акт встановлення факту здійснення догляду (відразу скажу, це дуже непроста задача, тому краще вирішити питання із сумісною реєстрацією місця проживання).

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який  месенджер).

Сподіваюсь інформація буде корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram