Звільнення від мобілізації

Якщо чоловік є усиновителем дитини дружини( до одруження була мама-одиночка, і у свідоцтві дитина записана на маминому прізвищі), чи підлягає мобілізації? Дякую

17.02.2023 22:14 539

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Документом, який встановлює факт усиновлення дитини, є рішення суду, яке набуло законної сили.

Частиною 1 статті 229 Сімейного кодексу України встановлено, що особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень батьком дитини.

Також, згідно частини 2 статті 231 Сімейного кодексу України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

На підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини  орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. При цьому свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Таким чином, якщо за рішенням суду чоловіка оголошено усиновлювачем дитини та оголошено про внесення змін до актового запису про народження дитини, то наявне свідоцтво про народження дитини (де дитина записана на маминому прізвищі), має бути анульовано, а замість нього отримано нове свідоцтво про народження дитини.

Для внесення змін до актового запису про народження дитини та отримання нового свідоцтва про народження, необхідно звернутися до органів РАЦС.

Питання звільнення від мобілізації регулює ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Відповідно до зазначеної статті не підлягають призову на військову службу під час мобілізації усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

Тобто, мова йде про усиновлення дітей, які мають статус сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Чоловік, який є усиновлювачем дитини своєї дружини, не звільняється від призову під час мобілізації, оскільки така дитина не має статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram