Перевод на 0.75ставки

Я працюю в пологовому будинку, нас змушують всіх писати заяву на 0.75 ставки. Зарплата буде менше, які ще нюанси роботи на 0.75 ставки.Я в разводе та маю 2 дітей .Чим це може мені зашкодити

22.02.2023 17:28 4047

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 457
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора!

1. Така вимога роботодавця (про переведення на неповний робочий час в межах 0,75 ставки) є незаконною. Ви маєте право відмовитися від написання цієї заяви. Якщо все-одно будуть змушувати, то попередьте роботодавця, що подаватимете скарги до регіонального управління Держпраці та МОЗ.

Як може бути встановлено неповний робочий час:

(А) З ініціативи роботодавця. У зв’язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Роботодавець має розкрити, у чому полягали зміни в організації виробництва і праці. Про зміну істотних умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці. Під зміною істотних умов праці розуміється встановлення або скасування неповного робочого часу (ч.3 ст.32 КЗпП). Як наголосило Мінсоцполітики, неповний робочий час може встановлюватися на певний період (на визначений строк) або без обмеження строком, про що обов’язково зазначається в наказі про переведення на неповний робочий час. У разі порушення процедури зміни істотних умов праці працівник може подати позов про поновлення попередніх умов. Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за п.6 ст.36 КЗпП. При цьому виплачується вихідна допомога відповідно до ст.44 КЗпП.

(Б) За угодою сторін або на прохання працівника. Якщо неповний робочий день або неповний робочий тиждень встановлюється за угодою між працівником і роботодавцем або на прохання працівника (ч.1 ст.56 КЗпП), то дотримання 2-місячного строку необов’язкове. Це створює простір для зловживання з боку роботодавця. За жодних умов не пишіть заяв про встановлення неповного робочого часу, якщо це не відповідає вашому бажанню! Якщо вас погрожують звільнити, то це можливо лише на визначених законом підставах з дотриманням встановленого порядку. У заяві про зменшення робочого часу має бути відображено, на скільки саме має зменшитися робочий день або робочий тиждень. У випадку коли зменшення робочого часу відбулося на підставі вашої заяви, то ви можете прохати про поновлення повного робочого часу.

2. Якщо погодитеся на таке переведення, то це загрожуватиме зменшенням заробітної плати. Однак, працювати Ви будете вже не повний робочий час, а тільки в межах 0,75 ставки. Так, відповідно до ст. 56 КЗпП оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку. При цьому, робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Пишіть, якщо виникнуть додаткові питання.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram