Перетин кордону студентом українського ВНЗ

Чи маю я право на перетин кордону якщо навчаюсь в українському університеті на очній формі навчання? якщо так, то які документи потрібні щоб перетнути кордон без проблем?

27.02.2023 17:31 579

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

На жаль, студенти українських учбових закладів (так і іноземних) не мають право на перетин кордону. При тому, що вони не підлягають мобілізації та мають право на відстрочку, але виїзд студентам  так і не дозволений.

Згідно з абз.2 ч. 3 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (див. за посиланням:Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua) , призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Згідно з п. 2-6 Правил перетину кордону (див. за посиланням:Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

Тобто,  станом на сьогодні, п. 2-6 Правил передбачає виїзд за кордон осіб, що не підлягають мобілізації, крім тих що визначені в абз. 2-8 частини 3 ст. 23 Закону про мобілізацію. В тому числі і студентам, як українських так і іноземних учбових закладів.

На Сайті Прикордонної служби ( див. за посиланням Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua) надані розяснення про те, що студентам чоловікам виїзд за кордон не дозволено, цитую:

"Виїзд не дозволяється.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти – стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в Україні не підлягають призову на військову службу під час мобілізації,

але

дДана категорія громадян не має права виїжджати за кордон, так як ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну  підготовку та мобілізацію», а не у частині першій цієї статті.

А тому, відповідно до п. 2-6 Правил, дана категорія громадян не має права виїжджати за межі території України."

Натомість,  є інші підстави для виїзду, можливо Вас один із варіантів зацікавить, та я зможу проконсультувати більш детально по кожній підставі:

- як волонтер чз систему "Шлях"

- як спортсмен/артист

-як супроводжуючий дитину до 16 років, якому Ви є рідним братом та одночасно маєте право на відстрочку ( у Вашому випадку Ви є студент та маєте право на відстрочку).  Тож, якщо у Вас є рідний брат/сестра віком до 16 років, Ви можете виїхати здійснюючи супровід дитини. 

-якщо Ви заброньовані роботодавцем

-як супроводжуючий особу з інвалідністю 

-якщо Ви є батьком (опікуном) 3-х дітей

Якщо будь-яка підстава Вам підходить, звертайтеся я Вас більш детально проконсультую як виїхати

marina.bekalo@gmail.com
З повагою,
Адвокат Бекало Марина
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram