Переїзд з Німеччини до Польщі

Я приїхала в польщу 1 грудня, 2 грудня поїхала в німечинну і перебуваю тут вже 3 місяці
отримала такий документ-справку Fiktionsbescheinigung.
я хочу змінити країну
чи можу я з цим документом поїхати в польщу і легально там знаходитися ? і який час ?
чи я маю подати заяву на песел чи на надання мені там прихистку в польщі? і як це зробити ?

02.03.2023 00:43 580

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Fiktionsbescheinigung — це тимчасовий дозвіл на перебування в Німеччині до винесення остаточного рішення відомством у справах іноземців Ausländeramt. 

Іншими словами, Fiktionsbescheinigung – це перехідний документ. Його отримують ті, хто подав заявку на дозвіл на перебування в Німеччині (Aufenthaltstitel), але кому органи влади поки не можуть видати цей дозвіл. В більшості випадків затримка пов’язана з тим, що посвідка на перебування друкується у Федеральній друкарні в Берліні, а це може тривати кілька тижнів.

Тимчасова довідка Fiktionsbescheinigung підтверджує, що ви подали заяву на отримання посвідки на перебування в Німеччині. Крім того, Fiktionsbescheinigung означає, що ви законно перебуваєте в Німеччині.

Особливості використання Fiktionsbescheinigung:

1. Ви маєте право працювати тільки в тому випадку, якщо у відповідному рядку є запис "працювати дозволено"; в основному, для громадян України ця графа в Fiktionsbescheinigung повинна бути заповнена, тобто маєте право влаштовуватись на офіційну роботу;

2. Ви маєте право влаштуватися на мовні та інтеграційні курси;

3. Ви можете оформити соціальну допомогу;

4. Якщо Ви в'їхали в Німеччину як громадянин України з біометричним паспортом, то маєте право подорожувати без візи Шенгенською зоною або повернутися до Німеччини після короткого перебування в Україні, навіть у тому випадку, якщо ваша заява на дозвіл на проживання в Німеччині все ще залишається на розгляді.

5. Якщо Ви в'їхали в Німеччину без біометричного паспорта, то ситуація наступна: якщо Ви маєте Fiktionsbescheinigung і після цього моменту хочете поїхати в Україну (або в іншу країну) та повернутися до Німеччини, у вас можуть виникнути проблеми з в’їздом. Причина в тому, що тимчасова довідка Fiktionsbescheinigung  не дозволяє їздити без візи Шенгенською зоною чи виїжджати за її межі.

Таким чином, якщо немає біометричного паспорту- виїзд та пересування по країнам ЄС заборонено; якщо є біометричний паспорт - можете пересуватися по ЄС, але при цьому не перевищувати термін перебування у ЄС в рамках безвізового режиму –  до 90 днів протягом 180-денного періоду.

Але враховуючи, що за вашими словами перебування в Німеччині вже 3 місяці, тобто більше ніж 90 днів, то відповідно Ви вже не маєте права виїжджати з Німеччини аж до моменту отримання Aufenthaltstitel.

Після отримання Aufenthaltstitel зможете виїхати до Польщі. При цьому посвідка на проживання Aufenthaltstitel втратить чинність якщо Ви понад 6 місяців будете за межами Німеччини, або ж виїдете з Німеччини назавжди.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram